Matej Tonin: Rodi se nam premalo otrok in ta problem moramo čim prej rešiti

DELI:
09.02.2017, NSi

big_TVKlubTonin_oktober_2014»V Sloveniji se v zadnjih desetih letih rodi 10 tisoč otrok na leto premalo, da bi naš narod na dolgi rok preživel. V tej državi pa počnemo vse mogoče stvari, namesto, da bi se reševali ta problem in ustvarili pogoje, da bi se mladi odločali za več otrok,« je v oddaji 24UR dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Pojasnil je, da raziskave kažejo, da so ključni razlogi, zakaj se mladi ne odločajo za otroke, pomanjkanje služb, stanovanj in pa tudi vrednote, saj je od domače vzgoje odvisno, za koliko otrok se bodo odločili. »Mladi se ne morejo odločati za otroke, če nimajo kam iti. Stanovanjski problem je treba rešiti in v NSi med drugim predlagamo, da bi mladi dobili ugodnejše kredite,« je bil jasen Tonin.

Predlog NSi: Ponovno naj se uvede brezplačen vrtec za drugega otroka

V NSi smo pripravili nabor ukrepov, s katerimi bi mladim omogočili lažjo odločitev za družino in otroke. Predlagamo otroški dodatek za vse, nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke. Prav tako pa davčne olajšave za mlade družine in ugodnejše kredite ob nakupu prvega stanovanja. V NSi bi ponovno uvedli tudi univerzalno pravico do pomoči ob rojstvu otroka in pravico do dodatka za veliko družino.

Matej Tonin: Mladi se ne morejo odločati za otroke, če nimajo kam iti. Stanovanjski problem je treba rešiti in v NSi med drugim predlagamo, da bi mladi dobili ugodnejše kredite.

Tonin: Danes vrtci predstavljajo velik finančni strošek

Kot je v oddaji dejal Tonin, se je brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke dobro prijel in je bila to stvar, ki je družinam olajšala življenje. »Če že kaj, potem naj država predvsem pomaga mladim pri usklajevanju poklicnega in družinskega življenja. Problem pa je, da mladi službo imajo, nimajo pa kam dati svojih otrok. Hkrati pa danes vrtci predstavljajo tudi velik finančni strošek. To gre lahko od 150 do 250 evrov, če imata dva mlada neko povprečno slovensko plačo. In vsaka pomoč tukaj, je zelo dobrodošla in tudi prepričan sem, da bi se mladi prej odločili, da dajo drugega otroka v vrtec, ker danes ima marsikdo otroka v varstvu doma. Z našim zakonom skušamo zato zmanjšati stroške, ki jih starši namenjajo za varstvo otrok. Poanta vseh teh ukrepov je tudi ta, da ekonomski razlogi, torej stroški, ne bi bili eden izmed tistih zadev, zaradi katerih bi rekli starši: »Ne, ne bom se odločil še za drugega ali tretjega otroka,« je še dejal Tonin.