Matej Tonin premierju Cerarju: Zgodba drugega tira je zelo podobna Tešu 6

DELI:
13.02.2017, NSi

»Zdi se, da je gradnja drugega tira na moč podobna zgodbi TEŠ 6. Vsekakor Luka Koper predstavlja za Slovenijo izjemen logističen biser, s katerim lahko dosežemo tako ali drugače vzhodno in pa centralno Evropo in ki bi lahko ob primernem razvoju tudi pomagal celotni Sloveniji, a kaj ko vlada vse do danes nima izdelane finančne konstrukcije gradnje drugega tira,« je v uvodu poslanskega vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju dejal vodja PS NSi Matej Tonin.

»Znano je samo to, da za ta drugi tir obstaja politična podpora, ker če pogledate po tej dvorani, mislim, da skoraj ni ali pa ne poznam politične stranke, ki bi nasprotovala gradnji drugega tira. To je edina stvar, ki je znana. Neznana pa je finančna konstrukcija in to je bistvo,« je poudaril Tonin in dodal: »Prav tako ni jasna tudi tehnična izvedba. Zdi se, predsednik vlade, da igrate spretno politično igro, da se bo poskušal ustvariti občutek, da bo vaša vlada začela graditi drugi tir, čeprav ni zanj znana niti finančna konstrukcija, zato me zanima, ali resnično nameravate zgraditi drugi tir?« je premierja vprašal Matej Tonin.

»V NSi idejo o drugem tiru podpiramo, imamo pa velike probleme pri sami gradnji oziroma načinu gradnje tega drugega tira in tukaj lahko popolnoma odkrito povemo, da se zgodba, čeprav vi pravite, da je vse skupaj skrbno in preudarno načrtovano, v praksi kaže drugače,« je še dejal vodja PS NSi. »Če bi mi imeli danes finančno konstrukcijo, bi natančno vedeli koliko nas bo drugi tir stal, tako pa se v javnosti pojavljajo številke od milijarde evrov, stroka z Jožetom P. Damjanom na čelu pa govori, da bi bilo možno drugi tir Sfinancirati za 683 milijonov evrov, številke so nejasne,« je še poudaril vodja PS NSi. »Najverjetneje ni odveč vprašanje, če lahko še enkrat poveste bolj natančno v številkah, kakšna je sedaj končna cena drugega tira in kakšna je finančna konstrukcija tega drugega tira,« je premierja Mira Cerarja vprašal vodja PS NSi Matej Tonin.

Celoten odgovor predsednika vlade, ki je bil povsem nejasen, si lahko preberete TUKAJ.