Potrebno je preprečiti, da bi se Sova zlorabljala za ozke politične interese

DELI:
09.09.2016, NSi

Matej_Tonin_KolegijDZ2016Matej Tonin je v Odmevih komentiral razprtije in slabo delovno vzdušje v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, krajše imenovani Sova. Izrazil je mnenje, da bi bilo najbolje, da bi Sovo razpustili in jo osnovali na novih temeljih in z novimi ljudmi.

»Stanje se več ali manj kar vleče iz preteklosti, dejstvo pa je, da je Sova notranje razdeljena in nobena razdeljena organizacija ne more delovati učinkovito. Tudi razpasel se je nek način delovanja, da ko nekdo ni zadovoljen, začne z anonimkami rušit vodstvo. Zato jaz trdim, da je potrebno Sovo razpustiti in jo postaviti na novo. Na dan x jo je treba razpustit in takoj naslednji dan gradit na novo. Ker uslužbenci Sove imajo status javnega uslužbenca in praktično je zdraharje in neučinkovite agente nemogoče odpustit. In če želimo ločiti med tistimi dobrimi agenti, ki delajo v korist države in tistimi slabimi, to na drugačen način ni možno narediti,« je situacijo pojasnil Tonin, ki je še dodal, da je eden izmed ključnih problemov tudi, da se je v Sovi zaposlovalo po družinskih vezah in poznanstvih, saj razpisi za delo v tej agenciji niso potrebni. Rešitev kako, preprečiti zlorabo omenjene agencije za ozke strankarske ali osebne interese pa Tonin vidi v tem, da bi morala biti ta agencija dovolj profesionalna, da postavi jasne meje, kaj je politika in kaj poslanstvo agencije. »Potem tovrstnih težav ne bi bilo,« je še dodal.

V zvezi z potencialom Sove je vodja poslanske  skupine NSi dejal, da bi bila konkurenčna prednost Sove lahko pridobivanje informacij na Balkanu. »Slovenija, slovenski agenti poznajo mentaliteto na Balkanu, poznajo jezik in tukaj bi lahko Sova zagotavljala izjemno koristne informacije za tuje obveščevalne službe, tukaj pa vse poteka daj – dam. Če bi mi koristne informacije zagotavljali tujim službam, bi tudi mi od njih dobili več koristnih informacij,« je pojasnil.

Pogovor si lahko v celoti ogledate TUKAJ.