Matej Tonin: Od vlade zahtevamo, da odgovori na naše zahteve po reformah

DELI:
05.05.2017, NSi

Na današnji nujni seji Odbora za gospodarstvo je poslanec NSi Matej Tonin izpostavil tri ključne izzive za Slovenijo: slabo poslovno okolje, javni dolg in slabe demografske trende. Od vlade je zaradi katastrofalnega upravljanja z državo zahteval, da odgovori na zahteve NSi za reformo zdravstva, pokojninskega sistema in tudi socialnega sistema.

Pri poslovnem okolju je Slovenija popolnoma zaspala

“Na področju poslovnega okolja so pred nami države kot so Češka, Litva, Estonija, Poljska. Slovenija je popolnoma zaspala. Pri umeščanju v prostor je stanje katastrofalno,” je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in dodal: “V NSi smo vladi poslali rešitve, vlada pa nanje ne odgovori.” 

Izpostavil je tudi dejstvo, da smo za umeščanje poslovnega objekta podjetja Magna potrebovali poseben zakon. “To kaže na to, da je s sistemom nekaj hudo narobe. Vsak kmet, podjetnik, gospodarstvenik, bi hitro nekaj ukrenil, naša vlada pa odlaša.” je poudaril Tonin.

Uradniki niso sposobni izvajati zakonov

“Če ministrica ne pripravi reforme delovnopravne zakonodaje, bi jo moral predsednik vlade zamenjati. Potrebujemo tudi reformo javne uprave, ki bo omogočala lažjo menjavo neučinkovitih uradnikov,” je opozoril Tonin in dodal: “Ministri se menjajo, tretjerazredni uradniki ostajajo. Lahko imamo super zakonodajo, a če uradniki teh zakonov niso sposobni izvajati, bomo obstali na mestu.”

Povprečnost ni uspeh

Vlada se ne zmeni tudi za pravilno ureditev slovenskega socialnega sistema. “Marsikomu se zaradi naše ureditve socialnega sistema ne splača delati. Potrebujemo spremembe, ki bodo motivirale za delo. Podatki, ki jih navaja koalicija pogosto kažejo našo povprečnost. Če si povsod povprečen, nisi nikjer uspešen,” je še izpostavil poslanec NSi Matej Tonin.