Matej Tonin ob vložitvi novele zakona o prispevkih za socialno varnost: Rast vsem, ne samo javnemu sektorju

DELI:
16.12.2015, NSi

Matej_Tonin_dec_2015Vodja poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci predstavil novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, s katero NSi uresničuje obljube ob predstavitvi ukrepov za nižje davke. Novela zakona, ki jo je NSi danes vložila v parlamentarno proceduro, predvideva višjo neto minimalno plačo, razvojno kapico in nižjo obdavčitev božičnice.

“Če povišamo neto minimalno plačo za 50 evrov, to pomeni, da bi zaposleni na minimalni plači dobili na leto eno dodatno minimalno plačo več. Predlagamo tudi razvojno kapico, s katero želimo zadržati v Sloveniji najbolj produktivne razvojne inžinirje, obenem pa se zavedamo, da v Sloveniji potrebujemo bolj razumno obdavčitev božičnice, s katero bi zaposleni in delodajalci ob izplačani božičnici plačali državi manj kot do sedaj,” je na novinarski konferenci dejal Matej Tonin. Dodal je še: “Vsak zaposleni je dvakratna korist za državo, ker vplačuje v vse državne sklade, in ker državi zanj ni potrebno dajati posebnih socialnih in drugih transferjev.”

Vodja PS NSi je hkrati spomnil, da je NSi letos junija začela kampanjo s petimi ukrepi za nižje davke. “Po šestmesečni kampanji za nižje davke, danes zaključujemo s prvo etapo, to pa pomeni, da bomo nekatere naše predloge vložili v parlamentarno proceduro. Opravili smo poglobljeno interno razpravo znotraj stranke in opravili socialni dialog s strokovno javnostjo. Sestali smo se s predstavniki sindikalnih in delodajalskih organizacij. Odzivi so bili zlasti pri delodajalskih organizacijah pozitivni. Pred kratkim pa smo se sestali tudi s predstavniki SMC in se z njimi dogovorili za način dela, ko bodo ukrepi dejansko v zakonodajnem postopku,” je dejal Tonin.

Reforma naj se pozna pri ljudeh

“Naše osnovno izhodišče je, da bi čim več ljudi plačevalo čim nižje davke. Pripravili smo ambiciozne ukrepe, ki bi dali konkreten doprinos ljudem v njihovem življenju. Rast vem, ne samo javnemu sektorju. Tukaj ne gre za simbolične popravke. Izhajali smo, če delamo reformo, naj bo ta takšna, ki se bo poznala v žepih ljudi,” je še poudaril vodja PS NSi.

Vodja PS NSi Matej Tonin je še napovedal, da bo NSi V sodelovanju z OZS po novem letu vložila še tri dodatne zakone oziroma ukrepe, in sicer glede regresnih zahtevkov, dvojnega statusa upokojencev (upokojencem želimo omogočiti, da bi lahko normalno prejemali pokojnino in hkrati še naprej delali, če bi to želeli), in težav pri javnem naročanju.

“Ukrepe smo zastavili drzno. Največji problem v Sloveniji je, da se mačku po malem striže rep, s čimer je maček vseskozi v stiski in trpi. Če stvari delamo, jih je treba delati tako, da je čim manj bolečin in težav,” je še poudaril vodja PS NSi Matej Tonin.

Celotno novelo zakona o prispevkih za socialno varnost si lahko preberete TUKAJ.

Celotne ukrepe za nižje davke, ki jih predlaga NSi, si lahko preberete TUKAJ.