Matej Tonin: Ob sumu pranja denarja v NLB so zatajile državne institucije

DELI:
16.06.2017, NSi

»Nenavadno je, da so določeni sektorji znotraj NLB-ja, ves čas opozarjali, da gre za vsaj sumljive posle, pa se ni zgodilo nič. In očitno obstajajo znotraj države posebne strukture, ki lahko skozi NLB speljejo 800 milijonov evrov, ne da bi za to vedel državni vrh,« je včeraj v Tarči dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

»Treba je tudi zelo jasno povedati, da je bil leta 2008 Iran rizična država, ker Iran je financiral vrsto terorističnih organizacij, ki so na seznamu OZN. Je pa nekaj zelo narobe, če naš urad za preprečevanje pranja denarja, kljub pridobljenimi informacijami, začne reagirati šele, ko pridejo opozorila iz tujine,« je še podrobneje situacijo pojasnil Tonin in dodal, da so s strani posameznikov iz NLB-ja na urad sicer prihajala opozorila, da obstajajo številni indici, da gre za pranje denarja, ampak so jim na uradu v telefonskem pogovoru rekli, da naj poslovanje pozorno spremljajo naprej.

Z denarjem iz NLB-ja se je kupovalo opremo za bogatenje urana

Dodal je, da obstaja velika verjetnost, da je šlo pri iranskem poslovanju prek NLB za financiranje iranske vohunske in obveščevalne mreže. »Obstajajo javni članki, ko so v Ameriki dobili ameriškega marinca, ki je imel dvojno državljanstvo, torej ameriško in iransko, čeprav tega ne bi smel imet, in se ve, da je iz NLB-ja dobil več kot 100 tisoč evrov in je bil tudi obtožen za vohunjenje,« je pojasnil Tonin in se povedal, da se je s tem denarjem kupovalo tudi opremo za bogatenje urana.

Komisija preverja delovanje Sove

V zaključku je kot poslanec izrazil tudi zadovoljstvo, da je parlamentarna komisija za preiskovanje bančne luknje ta konkreten primer sploh odkrila in ga predstavila slovenski javnosti. »To je prvi konkretni primer, ki ga je parlamentarna komisija naredila in to je dobra stvar. Tudi nekateri državni organi so napovedali, da bodo reagirali. Naša komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pa je prevzela obveščevalni varnostni segment, predvsem delo Sove in drugih varnostnih agencij, in preverja, če je bilo vse tako kot mora biti,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Celotno oddajo si v posnetku lahko ogledate TUKAJ.