Ko enkrat pade kraljica, je le še vprašanje časa, kdaj bo padel tudi kralj

DELI:
13.07.2016, NSi

Matej_Tonin_govornik_sejaDZnov_2014Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave. V nadaljevanju v celoti objavljamo odziv vodje poslanske skupine NSi mag. Mateja Tonina.

“Če drži, da je Dušan Mramor zbolel, potem mu v NSi želimo čim prejšnje okrevanje. Če pa je to zgolj spin, pa Mramorja razumemo, da na takšen protestni način odstopa, saj s trenutno koalicijo, ki se gradi predvsem na demogagiji in parolah, ni možno strokovno delati. Ta vladna koalicija onemogoča vsakršno resno reformo, ki bi Slovenijo popeljala v boljšo prihodnost.

Čas Mramorjevega odstopa je neugoden. Padla je kraljica te vlade. Ko enkrat pade kraljica, pa je le še vprašanje časa, kdaj bo padel tudi kralj. Ta vladna koalicija je dokončno oslabljena. Znotraj koalicije je ogromno spopadov in napetosti. Če se vlada ni sposobna dogovoriti niti o enem direktorju doma starejših občanov, potem je jasno, da se ni sposobna dogovoriti o ključnih reformah.

Slovenija nujno potrebuje ukrepe na področju demografskih, gospodarskih in varnostnih izzivov, ki jih prinaša tudi Brexit. Slovenija potrebuje vlado, ki bo osredotočena v prihodnost sprejemanja nujnih ukrepov za boljšo prihodnost in stabilnost. Ta vladna koalicija tega ni sposobna zagotoviti, zato bi bilo najbolje, da se čim prej zgodijo predčasne volitve, na katerih bi dobili novo sestavo državnega zbora, ki bi postavil novo, predvsem pa čim bolj programsko in strokovno usmerjeno vlado.

Če bo ta koalicija vztrajala nadaljnji dve leti, bomo priča le še agoniji medsebojnega obtoževanja in stagnaciji. Za dolgoročno prihodnost Slovenije je najboljše, da odidemo čim prej na predčasne volitve.

NSi je v prvi polovici mandata izrazito investirala čas v strokovno pripravljene zakonske ukrepe, s katerimi želimo razbremeniti podjetnike in zaposlene. To je temeljna razlika med nami in drugimi strankami. Gospodarstvo si resnično želi davčnih razbremenitev, ne pa zgolj prelaganja davkov iz enega v drugi žep, kot je to storila ta vladna koalicija.

Prihodnje volitve bodo izrazito pomembne. Na eni strani imate radikalno desnico, na drugi pa socialistično levico, medtem ko se na sredini oblikuje tretji blok, ki ga kot zdravorazumski steber vodi NSi. Nihče ne bo mogel sestaviti vlade brez tega sredinskega oziroma zdravorazumskega bloka. Kdorkoli nas bo želel v vladni koaliciji, bo moral pristati na zahteve po drugačni Slovenij. Stvari so pripeljane tako daleč, da ni več heca. Sedanja vladna koalicija resnih stvari ne bo več premaknila. Prihodnja štiri leta pa so za Slovenijo ključna.

Potrebujemo predsednika vlade, ki bo pameten, pogumen in nor. Pameten zato, da bo imel dobre rešitve, pogumen, da si jih bo upal izpeljati in nor, ker bo v primeru sprejemanja teh rešitev prihodnje volitve zagotovo izgubil. A pomembna je odgovornost do države. Če kaj, potem ljudje od politike zahtevajo konkretne rezultate. Čas demagogije se izteka.”