Matej Tonin o napotitvi vojakov v Latvijo: Članstvo v Natu niso le pravice, ampak tudi dolžnosti

DELI:
26.01.2017, NSi

matej_tonin_kolegijdz2016Parlamentarni odbor za obrambo je z devetimi glasovi proti dvema zavrnil predlog poslanske skupine Združene levice, da Slovenija odpove načrtovano sodelovanje Slovenske vojske v operaciji zveze Nato v Latviji.

Kot je v razpravi poudaril vodja PS NSi Matej Tonin, gre pri predlogu ZL za klasično provokacijo. “Slovensko prisotnost v Baltiku je potrebno postaviti v kontekst. Če bi se Slovenci počutili ogrožene s strani Italije, kot se Latvijci s strani Rusije, bi si tudi želeli okrepljene prisotnosti Nata v naši državi,” je poudaril. “Slovenci bi se v tem primeru počutili ogrožene in bi poklicali svoje zaveznike, prijatelje, da vendarle s svojo prisotnostjo pokažejo obraz zavezništva, katerega del je Slovenija,” je še dodal.

Vodja PS NSi Matej Tonin je spomnil predstavnike Združene levice, da je bil narod tisti, ki se je večinsko odločil, da Slovenija vstopi Nato. “Smo v času velikih demagogov, v času, ko ljudje pričakujejo hitre in preproste rešitve, zato je slovenski javnosti enostavno povedati, da naša vojska v Latviji nima kaj iskati,” je opozoril Tonin, a nadaljeval: “Zavezništvo ne prinaša zgolj pravic, ampak tudi dolžnosti. Del slovenskega političnega prostora zanimajo samo pravice, dolžnosti pa ne. Morda bi bilo dobro narediti sejo odbora za obrambo, na kateri bi predstavniki vojske predstavili, kakšne ugodnosti ima Slovenija zaradi članstva v Natu, in kakšen bi moral biti naš obrambni proračun, če ne bi bili del Nata.”

Vodja PS NSi Matej Tonin je na seji odbora še izrazil razumevanje, da imamo v Sloveniji tudi lačne ljudi, za katere je potrebno poskrbeti. “A Slovenija se mora obnašati kot odgovorna država na vseh področjih,” je še poudaril vodja PS NSi mag. Matej Tonin.