Matej Tonin o delovanju radikalnih skupin: Potrebujemo bolj ostro zakonodajo

DELI:
28.01.2016, NSi

toninVodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je bil gost oddaje 24ur zvečer, kjer je beseda tekla o domnevnem urjenju radikalnih džihadistov v okolici Ljubljane aprila 2014. Kot je dejal poslanec NSi, je problem v Sloveniji to, da naša država zaradi ohlapne zakonodaje očitno postaja varno zatočišče za vse mogoče radikalne skupine.

Matej Tonin je dejal, da je Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb seznanjena z aktivnostmi organizacij, ki radikalizirajo posameznike v Sloveniji, a ker ni pooblaščen, podrobnejših informacij ne more dati. »Očitno pa se v Sloveniji počutijo varne, da tovrstna srečanja organizirajo pri nas. Če pogledate, povsod drugje po Evropi države več ali manj zaostrujejo zakonodajo za tako imenovane povratnike oziroma povratnike s strani islamske države. Pri nas smo to poskušali že dvakrat, ampak je večina vedno zavrnila. Lahko vam pa samo za primerjavo povem, kako države evropsko zakonodajo bolj zaostrujejo. Na primer Nizozemska je sprejela zakon, da je kaznivo dejanje že to, če nek posameznik potuje na območje, ki je pod nadzorom islamske države. Že to je dovolj. Ni potrebno dokazovati, da se je na strani islamske države tudi boril. Primer Nemčije je takšen, da če nekdo namerava odpotovati na stran islamske države in se tam bojevati, mu država lahko zapleni potni list in vse ostale potovalne dokumente. Torej druge evropske države to zaostrujejo, pri nas pa tega ne delamo in prav za teroristične zadeve so najbolj nevarni sirski povratniki,« je situacijo pojasnil Tonin.

Vodja poslanske skupine NSi je tudi opozoril na premalo ostro slovensko zakonodajo. »Če pogledate naš kazenski zakonik, posebnost osmi člen, ki govori o terorizmu, potem imate tam, tam, potem imate tam zelo jasno napisano, stori ali grozi. To je zelo visoko dokazno, dokazen standard in marsikdaj država tega ne more dokazati. Zaradi tega so vse evropske države šle to zakonodajo zaostrovati in mi bi mogli temu tudi slediti,« je dejal in konkretno navedel primer, ko dvema osebama iz Slovenije, ki sta se borili v Siriji, po naši zakonodaji še vedno me moremo nič očitati in sta še naprej na svobodi.

Celotni pogovor si lahko ogledate TUKAJ.