Matej Tonin: NSi zahteva nujno sejo odbora za obrambo, Slovenska vojska potrebuje več sredstev

DELI:
18.02.2016, NSi

DSC05951Poslanska skupina NSi je zaradi nevzdržnih razmer v Slovenski vojski vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo. “Slovenija je imela leta 2010 580 milijonov evrov vreden obrambni proračun za vojsko, medtem ko ta letos znaša 350 milijonov evrov. To je okoli 40% odstotkov manj kot leta 2010. Ne moremo se več slepiti, da s takšnim zmanjšanjem sredstev lahko vzdržujemo visoko usposobljenost Slovenske vojske,” je na novinarski konferenci dejal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

“Slovenija ne izpolnjuje zavez zavezništva NATO, saj bi za obrambne izdatke morali namenjati vsaj dva odstotka BDP in znotraj teh dveh odstotkov vsaj 20 odstotkov za investicije in razvoj. Realna slika pa je, da je ta delež za obrambo pod enim odstotkom BDP, kar pomeni, da smo na repu med vsemi članicami NATA,” je poudaril Tonin. Opozoril je še, da je bil pretekli teden na zasedanju parlamentarnih odborov za obrambo v Bruslju, kjer je odkrito slišal kritike vodstva NATA, da Slovenija za zavezništvo praktično nič ne naredi, medtem ko na drugi strani koristi izjemno veliko ugodnosti, ki jih to zavezništvo ponuja.

“Če neko stvar pustiš zelo dolgo časa propadati, potem jo je težko ponovno spraviti na isti nivo kot je bila, pri čemer bi bili stroški za kaj takšnega neprimerno višji v primerjavi z rednim vzdrževanjem,” meni Tonin.

Odgovornost za obrambni proračun je po njegovih besedah na strani vseh poslanskih skupin, zato je NSi predlagala poseben sklic seje odbora za obrambo. “To je mesto, kjer se moramo čim prej začeti pogovarjati o teh zadevah. Pri sprejemanju rebalansa proračuna in prihodnjih proračunih moramo za obrambo nameniti precej več sredstev. Varnost v teh časih ni več samoumevna,” je poudaril Matej Tonin.

Dodal je še: “Varnost je temelj vsega. Če nimamo zagotovljene osnovne fizične varnosti, potem nam ne pomaga nobeno drugo vlaganje v infrastrukturo. Glede na to, da smo v varnostno občutljivih časih, je varnost vse bolj pomembna. Da gospodarstvo uspeva, da se denar obrača in troši, je pomemben tudi občutek varnosti pri državljanih. Pri sedanjih pritiskih migrantskega toka je angažiranje Slovenske vojske ključna. Če želimo zdržati migrantski pritisk, moramo imeti tudi temu primerno usposobljeno ekipo. Sama ograja ne pomeni nič, če nimamo za njo ljudi, ki so jo sposobni fizično braniti. In tukaj je vojska ključnega pomena.”

Celotno zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo si lahko preberete TUKAJ.