Matej Tonin: Z našimi ukrepi bi se neto plače zaposlenih na letni ravni povišale za 600 evrov

DELI:
22.06.2016, NSi

poslanci6_anpe_090715“Povečanje domače potrošnje je ključen dejavnik, ki lahko prispeva k zdravi gospodarski rasti v Sloveniji. V Sloveniji je delo nadpovprečno obdavčeno, dobiček in premoženje pa podpovprečno. To je jasen signal, v katero smer bi bilo potrebno ciljati z davčnimi spremembami,” je ob predstavitvi predloga NSi zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost (ZPSV-E) na odboru za finance in monetarno politiko pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Predlagana novela v osnovi predlaga tri ukrepe:

1. Z uvedbo prispevčne olajšave (po zgledu dohodninske olajšave) v višini približno 3.300 EUR bi delavci prejeli približno 50 EUR višjo mesečno neto plačo. Za prejemnika minimalne plače je to v enem letu 600 EUR, kar ni zanemarljivo.

2. Izenačenje načina obračuna prispevkov božičnice in regresa za letni dopust. Trenutno gre več kot polovica stroška delodajalca za božičnico v državni proračun. Rezultat je, da delodajalci iščejo druge načine nagrajevanja zaposlenih (darilni boni, …), za izplačevanje božičnic v denarju pa niso motivirani. Naš zakon omogoča pravno podlago, da bi bila božičnica manj obremenjena s prispevki in trdimo, da bi več podjetij tako nagradilo zaposlene.

3. Razvojna kapica oziroma zgornja meja plačevanja prispevkov za socialno varnost pri višini štirikratnika minimalne plače. S tem ukrepom bi razbremenili plače tistih zaposlenih, ki proizvajajo višjo dodano vrednost (inženirji, razvojniki, piloti, …). Ta ukrep v Sloveniji že velja za samostojne podjetnike in lastnike podjetij.

Krščanski demokrati odpiramo razpravo na tem zelo občutljivem področju, ker želimo odpraviti neenakost državljanov pred zakonom in ker želimo prispevati k zdravemu zagonu gospodarske rasti v Sloveniji.

Jožef Horvat: Če v Sloveniji ne bomo spremenili poslovnega okolja, nam ni pomoči

Jožef Horvat pa je v zvezi s situacijo v Sloveniji dejal: “Očitno ta vlada ni zainteresirana za spremembo sistema, za reforme. Vsak lahko vidi, da v opoziciji predlagamo številne predloge reform, koalicija pa vse nekritično zavrne. Če bi koalicija in vlada spoštovala to prizadevnost opozicije, bi na naše predloge vsaj vložila amandmaje, da bi jih preoblikovala v bolj sprejemljive, sistemske rešitve. Tega, žal, ni. Tudi to je eden izmed razlogov, da smo v preteklem letu dosegli neslavni rekord: najvišjo negativno priselitveno bilanco v zgodovini samostojne Slovenije. Povprečna starost teh, ki se izseljujejo, je okoli 35 let. Mladi bežijo iz te države, kjer očitno ne vidijo perspektive. To bi moral biti alarm za vlado.”

Koalicija predloga NSi ni podprla. Celotno novelo zakona si lahko preberete TUKAJ.