Matej Tonin: Naredimo takšen davčni sistem, da se bo podjetnikom izplačalo vlagati v šport

DELI:
22.03.2017, NSi

Državni zbor RS je na današnji redni marčevski seji razpravljal o predlogu NSi za uvedbo davčnih olajšav za donacije športnim društvom. “Naredimo takšen davčni sistem, da se bo podjetnikom izplačalo vlagati v šport,” je k podpori predlogu pozval vodja poslancev NSi Matej Tonin.

V NSi se nam za spodbujanje financiranja športa zdijo bolj kot državne subvencije primerne in ustreznejše davčne olajšave. “V parlamentarno proceduro smo vložili predlog novel zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima bi se uvedla nova olajšava za donacije športnim društvom, ki delujejo v javnem interesu, oz. tistim, ki so izbrana za izvajanje letnega programa športa na lokalni ali državni ravni,” je dejal Tonin in dodal: “Zavezanec, ki bi namenil donacijo takšnemu športnemu društvu, bi bil po predlogu upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratnik zneska plačane donacije.”

“Če bi športnemu društvu doniral 1000 evrov, bi si lahko davčno osnovo znižal za 2000 evrov,” je pojasnil Tonin. Predlog vsebuje tudi varovalke, ki bi preprečevale izkoriščanje teh določb za davčno optimiziranje.

“Slovenski šport in slovenski športniki si to podporo zagotovo zaslužijo,” je dejal Tonin in kljub ugovarjanju ministrstva za finance, da je izračun o zmanjšanju plačila davka po veljavni ureditvi le za šest evrov napačen, ugotovil, da podjetja zdaj upravičeno opozarjajo, da se jim ne izplača vlagati v šport.

Podporo predlogu novel obeh zakonov so žal napovedali le v SDS ter poslanka Alenka Bratušek (NP).