Matej Tonin: Naj Karl Erjavec pojasni, zakaj deluje v korist Hrvatov

DELI:
13.01.2016, NSi

MTonin_NK_feb_2015»Zunanji minister Karl Erjavec še vedno ni odgovoril na ključno vprašanje, zakaj deluje v korist Hrvatov?,« je v odzivu na včerajšnjo ministrovo novinarsko konferenco dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. V izjavi za medije je še dodatno pojasnil svoja razmišljanja o morebitnem ozadju izjav zunanjega ministra Erjavca, ki jih je ta dajal v zvezi z arbitražo. Vodja poslanske skupine NSi je spomnil, da je Slovenija, ko je odblokirala Hrvaško v njenih pristopnih pogajanjih za EU, izgubila svojo prednost. »Od takrat je bila arbitraža edino orodje Slovenije za pravično določitev meje, vendar pa ta način Hrvatom nikoli ni ustrezal. Zato je bilo od vsega začetka jasno, da bodo Hrvati skušali arbitražo zaustaviti, še preden postane model reševanja mejnih sporov na Balkanu,« je pojasnil Tonin in ob tem spomnil na sporno izjavo ministra Erjavca, ko je za velenjsko regionalno televizijo dejal, da »Sloveniji v postopku arbitraže kaže dobro«.

Med afero prisluškovanja Karl Erjavec ostal na dopustu

Prav tako je Tonin spomnil na razkritje pogovorov nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca s slovensko agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva ter na nesprejemljivo Erjavčevo odsotnost v tem obdobju. Kritičen je bil tudi do nedavnih izjav zunanjega ministra, ko je ponovno javno dejal, da bo v arbitraži “Karl zmagal”. »Vprašati se je treba, kako bi slovenska javnost razumela takšno izjavo, če bi jo dal hrvaški zunanji minister. Najverjetneje bi jo razumela tako, da s to arbitražo nekaj ni v redu, da je kontaminirana in da ne poteka na pravičen način,« je opozoril Tonin in dodal: »Zdi se vsaj nenavadno, da tako izkušen minister, kot naj bi Karl Erjavec bil, podaja izjave, ki pritrjujejo hrvaškim argumentom in škodujejo Sloveniji«.

Tonin: Interpelacija je posledica številnih ministrovih spodrsljajev

»Prav vrsta nepremišljenih, neodgovornih in nedržavotvornih izjav je bil eden od razlogov za vložitev interpelacije zoper Erjavca,« je v nadaljevanju dejal Tonin in pojasnil, da si je zaradi cele vrste ministrovih spodrsljajev začel zastavljati dodatna vprašanja o razlogih za to, da minister deluje v korist Hrvaške, denimo o njegovem vikendu v hrvaški Istri. Tudi v tem primeru je po besedah Tonina treba preiskati vsa ozadja, saj bi bilo tudi to po njegovi oceni lahko moment izsiljevanja druge države.

»Vsa veleposlaništva in vsi drugi objekti, v katerih se zadržujejo visoki funkcionarji neke države, so namreč potencialna tarča hrvaške obveščevalne službe. In to velja tudi za ministrov vikend,« je še pojasnil Tonin. Dodal je, da je zadovoljen, da je zunanji minister pripravljen te stvari razkrivati in pojasnjevati, saj gre za korak naprej v obrambi interesov Slovenije.