Matej Tonin na zasedanju Parlamentarne skupščine NATO v Tirani

DELI:
30.05.2016, NSi

Matej_Tonin_NatoVodja poslanske skupine NSi Matej Tonin se je skupaj z Jasno Murgel in Žanom Mahničem v okviru delegacije Državnega zbora udeležil pomladanskega zasedanja Parlamentarne skupščine NATO, ki poteka od 28. do 30. maja potekala v Tirani.

V soboto in nedeljo so potekali sestanki petih odborov skupščine, na katerih je bila razprava posvečena obravnavi aktualnih tem za zavezništvo, kot npr. vprašanje migrantov in beguncev, evro-atlantska perspektiva držav Zahodnega Balkana, nove grožnje z juga in vzhoda, izzivi korupcije in njena povezava z varnostjo v mednarodni skupnosti, transatlantska povezanost in vprašanje partnerstva, politika odprtih vrat in zaveze, ki naj bi jih države članice sprejele na prihodnjem vrhu v Varšavi.

V zaključku zasedanja je včeraj potekalo plenarno zasedanje, na katerem so člani skupščine obravnavali in sprejemali Deklaracijo o združeni in odločni agendi za NATO na vrhu v Varšavi. Deklaracija odraža soglasje med predstavniki  parlamentov držav članic zveze NATO glede tega, kako zagotoviti, da bo zavezništvo še naprej služilo kot temelj varnosti, kot eno in nedeljivo, pripravljeno in zmožno soočiti se s celotnim naborom varnostnih izzivov.

Člane skupščine so nagovorili predsednik albanskega parlamenta Ilir Meta in predsednik vlade Edi Rama, namestnik generalnega sekretarja NATO Alexander Vershbow in predsednik črnogorske vlade Milo Djukanović.