Matej Tonin na Radiu Ognjišče: Z varnostjo je tako kot s čistim zrakom – dokler ga imamo, nas to ne zanima

DELI:
12.05.2016, NSi

MTonin_NK_feb_2015Na Radiu Ognjišče so v tokratni oddaji Pogovor O mnenja soočili štirje poslanci, beseda pa je tekla o v nasprotju z odločitvijo predsednika Brgleza, pričakujemo njegov odstop. Jasno pa je, da predsednik Državnega zbora ni imel zakonske podlage za svojo potezo. V NSi smo takšne scenarije, kjer lahko pride do namernih blokad zakonov, poskušali rešiti s predlogom, kjer bi morali že na začetku referendumske pobude zbrati overjene podpise in ne le neoverjenih,« je pojasnil Tonin.

Protiteroristična zakondaja v Sloveniji je preohlapna

V primeru priprtja slovenskega državljana, ki je bil na podlagi italijanskih organov pregona osumljen sodelovanja z islamskimi teroristi, pa je izpostavil, da slovenska zakonodaja žal ne dovoljuje strožje obravnave ljudi, ki so bili dokazano na tujih bojiščih. »Nekaj kar je v tujini kaznivo, v Sloveniji očitno ni. Do sedaj smo imeli v parlamentu vsaj dva poskusa, da bi zaostrili zakonodajo in bi tovrstne pojave sodelovanja s teroristi lažje preganjali, a večina tega ni podprla,« je dejal vodja poslanske skupine NSi njenih državljanov.

Tonin: Več je potrebno delati na varnosti danes, ko jo še imamo

Ko je beseda nanesla na stanje Slovenske vojske, je Tonin dejal, da je z varnostjo tako kot s čistim zrakom – dokler ga imamo se z njim nihče ne ukvarja, ko pa čistega zraka zmanjka, je pa težko težavo hitro odpraviti. »Če ni zagotovljene osnovne fizične varnosti, potem nam druga področja v življenju ne koristijo kaj dosti. Prav bi bilo, da bi prepozno,” je dejal.

Pogovoru o odstopu podpredsednice Državnega.