MATEJ TONIN NA PROGRAMSKI KONFERENCI: IMAMO EKIPO, KI ZNA IN ZMORE

DELI:
05.03.2022, NSi

Predsednik stranke Matej Tonin se je v govoru na programski konferenci uvodoma dotaknil dogajanja v Ukrajini in izrazil prepričanje, da Putin te vojne ne more dobiti, ker se je Evropska unija spremenila. »Postala je odločna, da bo branila svobodo in demokracijo, Ukrajino pa je podprla humanitarno, materialno in z vojaško pomočjo. Poleg tega je uvedla obsežne sankcije, ki delujejo,« je dejal Tonin.

Po njegovi oceni se je Putin za splošni napad na Rusijo odločil iz dveh razlogov. Iz strahu, da bo Ukrajini uspelo v njenih prizadevanjih za svobodo in demokracijo in da bi potem to zahtevalo tudi rusko prebivalstvo. Drugi razlog pa so naravna bogastva Ukrajine.

Kot je poudaril, ima Slovenija moralno dolžnost, da podpre ta boj za demokracijo, poleg tega pa ima tudi zgodovinske razloge, saj se pred 31 leti ne bi mogla ubraniti pred jugoslovansko agresijo brez orožja in podpore iz tujine. Prepričan je, da je osnovna pravica vsakega naroda, ki je napaden, da ima možnost in priložnost, da se brani.

Ukrajinska kriza spremenila odnos do varnosti tudi v Sloveniji

Ob tem je poudaril, da dogajanje v Ukrajini ni bistveno spremenilo le evropskih pogledov na varnost, ampak so se stvari začele obračati tudi v Sloveniji. Spomnil je, kako se je zdajšnjim generacijam mir zdel samoumeven, nakupi orožja pa vlaganje v staro železo, a  je tragedija Ukrajine pokazala, kako zelo krhek je mir.

Spomnil je, kako prav je imela stranka NSi, ko je opozarjala in vztrajala, da je treba primerno opremiti slovenske obrambne sile, ker gre za našo, domačo varnost, vendar je naletela na številne kritike. Poudaril je, da mora vsaka država najprej sama poskrbeti za svojo varnost, potem šele lahko računa na zavezništva.

Slovenija v preteklem obdobju žal pri tem ni bila najboljša, vendar se položaj zdaj bistveno izboljšuje, saj smo veliko naredili za modernizacijo Slovenske vojske in za izboljšanje statusa vojaka. Politično smo se zavezali, da bomo do leta 2024 za obrambne izdatke namenili 1,5 % BDP. Številne države napovedujejo, da bodo v kratkem dosegle napovedana 2 %, Nemčija je celo sporočila, da bo naredila takoj. Na tem področju se napovedujejo tudi v spremembe v Sloveniji. V državnem zboru smo napovedali, da bomo obrambne izdatke dvignili na 2 % do leta 2035,a bo treba to mejo spustiti pod leto 2030. Tako, da bodo naši obrambni izdatki vzdržni in da bomo prišli do cilja, da bomo lahko poskrbeli za svojo varnost. Varnost je namreč temelj vsega. Brez nje ni mogoče zagotavljati delovanje vseh drugih podsistemov.

Slovenija gospodarsko uspešna, a pred zahtevnimi nalogami

Matej Tonin je izpostavil tudi uspešno kampanjo Nove Slovenije Višje plače za vse, in opozoril, da ljudje želijo višje neto plače in bolje vedo, kako želijo porabiti z denar. Zahvalil se je vsem, ki so akcijo podprli, saj je NSi zbrala skoraj 25.000 podpisov.

Ko gre za ukrepanje vlade na področju gospodarstva, ta po mnenju Mateja Tonina zagotovo sprejema prave odločitve, kar kažeta tudi izjemna gospodarska rast in rekordno nizka brezposelnost. V prebijanju skozi epidemijo je Sloveniji gospodarsko uspelo in to je rezultat pridnih slovenskih rok.

»A delo še ni zaključeno in čaka nas še veliko nalog. Med ključnimi nalogami je odpravljanje birokracije in digitalizacija, ki bosta zelo olajšala življenje ljudi, pa tudi razpršitev energetskih virov, da bi bila Slovenija energetsko bolj neodvisna,« je dejal Tonin.

Posebno pozornost je namenil zdravstvu. Poudaril je, da je ključen cilj vsem dostopno javno zdravstvo, kar pomeni, da človek pride do zdravnika, ko ga potrebuje in da stroške krije zavarovalnica. Prepričan je, da problem slovenskega zdravstva ni v pomanjkanju denarja, ampak v njegovi organizaciji. Vlada je sicer v prihodnjih desetih letih zdravstvu namenila kar 10 milijard evrov.

Demografske spremembe, s katerimi se sooča Slovenija, je poimenoval prihajajoča demografska zima, s katero se bo treba odločno soočiti in sprejeti dolgoročne strateške odločitve. Ključno pri tem se mu zdi vodilo, da družine z otroki ne smejo biti na slabšem kot tisti, ki otrok nimajo. Mladim bi stanovanja zagotovil s pomočjo kadrovskih stanovanj in spodbud, da bi lahko prišli do svojih in ne državnih stanovanj. Dodal je, da Slovenija potrebuje tudi več veselja do življenja, da se bodo mladi lažje odločali za otroke.

Dosedanji rezultati jamstvo za optimizem

Ob koncu se je predsednik NSi zahvalil mladi ministrski ekipi NSi, ki je s svojo energijo in delavnostjo dosegla velike rezultate. Poudaril je, ima Nova Slovenija dve temeljni stvari, ki sta potrebni za zmago – odličen program in sposobne ljudi. A je člane stranke tudi spomnil, da se pravo delo šele začenja in jih pozval, naj se samozavestno lotijo kampanje.

Na programski konferenci v Celju je bil dokončno potrjen tudi volilni program NSi za obdobje 2022 – 2026 z naslovom Odločno naprej, ki si ga lahko podrobno preberete TUKAJ.

V Celju smo predstavili tudi listo vseh kandidatk in kandidatov za volitve v državni zbor. Kdo so, si lahko prebrete TUKAJ.

YouTube video