Matej Tonin na Parlametarni skupščini NATO: Situacije na Zahodnem Balkanu ne smemo podcenjevati

DELI:
08.11.2017, NSi

V Ljubljani v soorganizaciji Parlamentarne skupščine NATO in Državnega zbora poteka 96. Rose-Roth seminar z naslovom Zahodni Balkan: pretekla zmotna prepričanja, aktualni izzivi in prihodnja prizadevanja, na katerem sodeluje tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

V svoji razpravi je Matej Tonin izrazil oceno, da Evropska unija, NATO in njune najvplivnejše članice podcenjujejo zapletene politične in družbene razmere na Zahodnem Balkanu, kar lahko vodi v nove konflikte na tem, v zgodovini že večkrat zelo nemirnem, območju ter posledično lahko ogrozi mir tudi v celotni Evropski uniji.

Posebej je izpostavil medetnične napetosti, ki na Balkanu po razpadu Jugoslavije še vedno niso pozabljena zgodba, predolgo trajajoče mejne spore med posameznimi državami na Zahodnem Balkanu in pomanjkanje realne evropske in prozahodne perspektive za tiste države, ki že dolga leta neuspešno čakajo na vstop v Evroatlantske povezave. Kot zadnji problem pa je izpostavil težave, ki lahko nastanejo ob vrnitvi številnih borcev islamske države nazaj v Evropo in na Balkan.

Razpravo Mateja Tonina si lahko ogledate tudi TUKAJ.