Matej Tonin na nujni seji odbora opozoril na tožilski fiasko pri sojenju v zadevi Popov

DELITE TA
PRISPEVEK
02.12.2015, NSi

NK_MatejTonin_nov_2015Poslanska skupina NSi je zahtevala nujno sejo Odbora za obrambo v zvezi s problematiko sojenja nekdanjemu oficirju JLA Berislavu Popovu  za kaznivo dejanje vojnega hudodelstva nad civilnim prebivalstvom, ki je bilo storjeno v času osamosvojitvene vojne. Na nujni seji odbora je bilo izraženo ogorčenje številnih veteranskih organizacij in združenj nad dejstvom, da za najhujše zločine, storjene med slovensko osamosvojitveno vojno, doslej nihče ni odgovarjal.

»Na današnji seji smo izvedeli, da Ministrstvo za pravosodje šele sedaj izvaja nabor sodnih izvedencev vojaške stroke, saj jih dosedaj sploh ni bilo. Ministrstvo za obrambo in Generalštab Slovenske vojske kot državna organa nista bila postavljena za izvedenca in niti nista bila seznanjena, da sta njuna zaposlena Pörsch in Ungar opravljala izvedeniško delo v konkretni zadevi. Prepričani smo, da je bil ključni  dejavnik za odločitev Ministrstva za obrambo, da kot subsidiarni tožilec prevzame oziroma nadaljuje pregon Popova, prav sklic današnje nujne seje Odbora za obrambo« je poudaril vodja PS NSi mag. Matej Tonin in dodal, da to pomeni nezaupnico države v delo tožilstva.

Hkrati je zavrnil trditve, da pomeni razprava o delu in odločitvah sodišč poseganje v sodstvo kot tretjo vejo oblasti. »Imenovanje Pörsha in Ungarja za izvedenca v tej zadevi vzbuja dvom v njuno nepristranost, saj sta bila oba oficirja nekdanje JLA. Nepojasnjeno je tudi, zakaj je tožilstvo umaknilo obtožnico samo na podlagi izvedeniškega mnenja Pörsha in Ungarja, ki sta Popova razbremenila krivde, čeprav je imelo v spisu tudi diametralno nasprotno  izvedeniško mnenje FDV, ki pa je bilo zanj obremenilno. Problematično je tudi trajanje samega sodnega postopka. Naši predlagani sklepi bi prinesli razjasnitev vseh teh okoliščin, zato je njihovo sprejetje potrebno« je še poudaril Tonin.

Predloge sklepov, na podlagi katerih bi se izvedel strokovni nadzor nad delom tožilstva in upravni nadzor nad delom sodišča, koalicija ni podprla, pač pa je predlagala in podprla le sklep, s katerim vlado zavezuje, da zaščiti integriteto vojne za osamosvojitev RS.