Matej Tonin ministrici za obrambo: Kaj boste storili za dvig slovenskega obrambnega proračuna?

DELI:
25.01.2016, NSi

big_MatejToninPredVratiDvoraneDZ2013Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na današnji redni seji na ministrico za obrambo naslovil vprašanja v zvezi s stopnjo pripravljenosti slovenske vojske in financami, ki jih Slovenija namenja obrambnemu proračunu.

»Naš obrambni sistem je danes tako globoko v krizi, da tega ne skriva niti vrhovni poveljnik obrambnih sil, ki vsako leto naredi neke vrste nadzor nad pripravljenostjo obrambnih sil in sam ugotavlja, da je stanje slabo. In tako kot pri vsaki investiciji, pri vsaki obnovi, dlje ko z obnovo odlašamo, višji so ti stroški in več nas bo stalo, da bomo potem to kritično situacijo spravili na neko zavidljivo raven. Poleg tega pa je premalo tudi zavesti o tem, da zavezništvo ne prinaša samo ugodnosti, ampak prinaša tudi določene obveznosti, na kar prevečkrat pozabljamo,« je pojasnil Tonin in zato ministrico Katičevo vprašal: »Kaj boste storili za dvig slovenskega obrambnega proračuna?«

Ministrico bolj kot obrambni resor zanima stanje na HSE

V nadaljevanju svojega poslanskega vprašanja pa je ministrico tudi vprašal, v čem je bil smisel njenega sestanka 22. decembra lani, ki je bil posvečen razmeram na Holdingu slovenskih elektrarn (HSE). »Preseneča me, da ob vseh težavah, ki jih ima Slovenska vojska oz. obrambni proračun, vi praktično največ pozornosti namenjate infrastrukturi in pa sestanku v zvezi z urejanjem zadev na HSE. Dajte mi to zelo preprosto in enostavno razložiti tako, da bomo lahko vsi razumeli, kje je smisel tega, da se ministrica za obrambo ob številnih težavah, ki jih ima na resorju, dejansko ukvarja s področjem, za katerega je zadolžen vaš kolega, ki sedi poleg vas, torej infrastrukturni minister?,« se je vprašal Tonin, a odgovora na to vprašanje ni dočakal.

Odgovor na prvi del vprašanja ministrici za obrambo in celotno obrazložitev vprašanja Mateja Tonin si lahko preberete TUKAJ.