Matej Tonin: Ločevanje med javnimi in zasebnimi šolami, ki izvajajo javno veljavni program, je nedopustno

DELI:
21.11.2017, NSi

»Ustavno sodišče je odločilo jasno. Za enako delo sledi enako plačilo. V državni osnovni šoli Toma Brejca in v zasebni osnovni šoli Montessori v Ljubljani imamo dva učitelja, ki oba otroke poučujeta matematiko. In ustavno sodišče ni reklo nič drugega, kot to, da morata biti ta dva učitelja enako plačana,« je v začetku stališča NSi ob obravnavi predloga za spremembo slovenske ustave danes dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Opozoril je, da predlagatelji, z SD na čelu, temu oporekajo in se z izenačitvijo pravic, ki iz tega izhajajo, ne strinjajo. »Sprašujem se torej, kje je enakost,« se je dejal Tonin in dodal, da SD in sopredlagatelji takšnih sprememb očitno ponovno začenjajo nenavaden in poceni političen kulturni boj.

Tonin: Enako opravljeno delo naj bo enako plačano

Matej Tonin je izpostavil dejstvo, da imamo v Sloveniji 700 državnih šol in 6 zasebnih šol, vse pa so javne, kar pomeni, da se danes katerikoli izmed mladih lahko vpiše tudi v zasebno šolo. Pri tem je spomnil, da pri državnih šolah vse stroške gradnje objekta nosi država oziroma občina. Pri zasebnih šolah pa stroške gradnje in ostale infrastrukture prevzamejo zasebniki, ki so različni. »Bistveno pa je, da danes govorimo o šolah, kjer se povsod poučujejo javno veljavni programi, torej tudi o tistih zasebnih šolah, ki so jih zgradili zasebniki, vendar pa se v njih poučuje program, ki ga je predpisala država. Zato mislimo, da je odločitev Ustavnega sodišča popolnoma jasna. Za enako delo sledi enako plačilo, učitelji pa ne morejo biti plačani različno, glede na to, ali poučujejo v šoli, ki jo je zgradila občina oz. država, ali v šoli, ki jo je zgradila neka zasebna družba. In nenazadnje, gre tudi za enakovrednost otrok. Zakaj bi ločevali otroke med tiste, ki morajo doplačevati za šolanje, in tiste, ki jim tega ni treba storiti, čeprav se vsi poučujejo po istem javno veljavnem programu?«, je pojasnil Tonin.

Tonin: Gre za silovit ideološki boj

»Bodite vsaj toliko pošteni in povejte, da gre pri spremembi ustave za le šest zasebnih šol, kjer je stroške gradnje in infrastrukture prevzel zasebnik in da v teh zasebnih šolah poučujejo javno veljavni program. Govorimo o 300 tisoč evrih na leto pri devetih milijardah proračuna in še nekaj več kot jih ima država na razpolago. To so za državni proračun smešno nizki zneski, za posameznika pa izjemno pomembni, ker tisti, ki obiskujejo te šole, najbrž ni kar tako vsak mesec dodati zraven 50, 60 evrov. Tukaj bi jaz zlasti od Socialnih demokratov in pa Desusa pričakoval več te socialne »čutečnosti«, da bi šli nasproti staršem, ki zdaj neupravičeno doplačujejo to šolnino. Po moji in tudi po oceni NSi gre za jasen kulturni oz. idejni boj za poceni nabiranje političnih točk,« je v stališču še dejal Tonin in opozoril, da pri omenjenih šestih zasebnih šolah še zdaleč ne gre za nekakšen elitizem, ampak so to javne šole, na katere se lahko vpiše kdorkoli želi, seveda pa je ta tematika izjemno priročna in uporabna za širjenje kulturnega boja, ker pri teh zasebnih šolah je boj uperjen zgolj in samo proti dvema, in sicer proti eni v Ljubljani in eni v Mariboru, ki ju je ustanovila cerkev. »Zaradi teh dveh so seveda kolateralna škoda tudi preostale štiri zasebne šole, ki tudi izvajajo javnoveljavni program in jih ni ustanovila cerkev, ampak zasebniki. Boj pa je usmerjen proti tema dvema in jasno je, da se bo pri vseh stvareh, ki se bodo zdaj v prihodnjih mesecih dogajale, poslušalo zakuhati ta dvoboj med, recimo temu cerkvijo in državo,« je še pojasnil Tonin.

Nesprejemljivo je, da se želi nepravičnost

V zaključku stališča je dejal, da gre pri predlogu koalicije pravzaprav za zapis neenakosti in nepravičnosti v ustavo in dodal: »Na nek način gre za ustavni udar, ki pa mu v Novi Sloveniji najostreje nasprotujemo.«