Matej Tonin: Ljudje od nas upravičeno pričakujejo učinkovitejši boj z bančnim kriminalom

DELI:
18.07.2017, NSi

»Dejstvo je, da so bančni gangsterji Slovenijo oškodovali za milijarde in da jih sedaj plačujemo davkoplačevalci. Popolnoma upravičeno lahko rečemo, da gre za rop stoletja. Vsak od slovenskih državljanov bo moral za sanacijo bančne luknje plačati več kot 2000 evrov. Zato sem prepričan, da je potrebno storiti vse, da se zoper odgovorne za bančno luknjo tudi ukrepa,« je povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in dodal: »Glede na to, da je izplen obsojenih zaradi bančnega kriminala izjemno majhen, se odpira vprašanje, kakšen zgled kot država dajemo državljanom, če zoper tiste, ki kradejo milijarde, učinkovito ne ukrepamo. Ljudi to najbolj boli, saj imajo občutek dvojnih standardov.«

Potrebujemo posebna tožilstva in sodišča

V Sloveniji je bilo zaradi bančnega kriminala ovadenih 264 oseb, vsega dve sta bili obsojeni »Kakorkoli gledamo, se ne glede na trud vlade in sodišč, stvari ne rešujejo pravilno. Zagotovo dve obsojeni osebi ne more biti rezultat, s katerim bi bili zadovoljni. Že Logarjeva komisija je predlagala vladi, da bi morala ustanoviti specializirana sodišča, ki bi se ukvarjala le s preiskavo bančnega kriminala,« je povedal poslanec NSi.

Dlje od predloga, kljub mnogim pogovorom, ni šlo. Zato se je NSi odločila, da bo sama pripravila zakon, ki bi posebna specializirana sodišča in tožilstva tudi zares uvedel. »Vložili smo zakona o državnem tožilstvu in o sodiščih, ki oba predvidevata posebne tožilske oddelke in sodišča, ki se bodo ukvarjala izključno s pregonom bančnega kriminala,« je povedal vodja poslanske skupine NSi.

Pri zakonih smo se v NSi zgledovali po italijanskem in islandskem primeru. Italijanska specializirana finančna sodišča in tožilstva so se uspešno lotila iztrebljanja mafije, enako je bilo tudi na Islandiji, kjer sedaj že žanjejo sadove dobrega dela na področju bančnega kriminala.

»Sprva je kazalo, da poslanci naših dveh predlogov ne bodo sprejeli, kljub temu, da jih je podprl tudi pravosodni minister Klemenčič. A na zadnji dan julijske seje se je zgodil velik preobrat, saj so predlog poslanci za las podprli. To nas navdaja z optimizmom, saj smo prepričani, da bosta ta dva zakona to področje rešila,« je prepričan Matej Tonin.

Iranska zgodba kar kliče po zakonih NSi

V nadaljevanju je vodja poslanske skupine NSi pokazal tudi na dva konkretna primera, ki kličeta po tem, da zakona NSi potrebujemo. To sta primera ljudi, ki so vzeli kredite v frankih in iransko pranje denarja v NLB. »Glede jemalcev kredita v švicarskih frankih gre po našem mnenju za klasično kriminalno dejavnost bank, ker so kredite dajale brez kakršnihkoli omejitev tveganj. Mi bomo zato podprli predlog Združenja Frank, ki so pošteno pripravljeni poplačati kredite,« je napovedal Matej Tonin in dodal: »Žalostno pri iranski zgodbi je to, da se moramo z njo ukvarjati v parlamentarnih preiskovalnih komisijah in da se z njimi ne ukvarja policija in sodstvo. To še bolj kliče po tem, da potrebujemo specializirana sodišča in tožilstva za bančni kriminal.«