Matej Tonin: Kdor kibernetske varnosti ne bo vzel resno, ne bo mogel preživeti

DELI:
16.05.2017, NSi

»V Sloveniji nimamo organizacije, ki bi skrbela za kibernetsko varnost. Druge države razvijajo ofenzivne oddelke, kibernetski prostor jemljejo kot prostor novih bojev, naša policija, Sova in OVS pa nimajo resnih možnosti za delovanje na tem področju,« je na današnji novinarski konferenci opozoril vodja poslanske skupine Matej Tonin.

Kot poročevalec odbora za znanost in tehnologijo pri Parlamentarni skupščini NATO je Tonin danes predstavil tudi poročilo na temo izzivov in nevarnosti kibernetskega prostora, kjer ugotavlja, da je treba varnostne rešitve iskati predvsem v pravem ravnovesju varnosti in tehnološkega razvoja. Slednje je kot priporočilo za člane parlamentarne skupščine NATO izpostavil tudi v omenjenem poročilu. Spomnil je tudi, da je zveza NATO na lanskem zasedanju v Varšavi kibernetski prostor opredelila kot enega prostorov delovanja poleg kopna, morja in zraka. »Bitke se tako danes selijo v kibernetski prostor, kjer potekajo glavni svetovni spopadi,« je še dodal.

»Slovenci mislimo, da živimo v milnem mehurčku in da se pri nas kibernetski napadi ne dogajajo. Napad na Revoz je opozorilo, da temu ni tako,« je dejal Tonin in opozoril, da je Slovenija na področju kibernetske varnosti takorekoč gola in bosa. Po njegovem mnenju bi znotraj obstoječih institucij, torej policije, Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) ali Obveščevalno varnostne službe (OVS) morali bolj spodbuditi skrb za kibernetsko varnost. »Kdor kibernetske varnosti ne bo vzel resno, na dolgi rok ne bo mogel preživeti,« je bil kritičen poslanec NSi.

Tonin: Bitke prihodnosti se selijo v kibernetski prostor

Ob tem je tudi pozval vlado, da naj čim prej poskrbi, da Slovenija znotraj ene izmed ustreznih  institucij ustanovi poseben oddelek, ki bo skrbel za kibernetsko varnost. Spomnil je tudi na strateško neustrezno razmišljanje v Slovenski vojski, ki je po Toninovem mnenju ostalo v preteklosti. »Danes se bitke ne bijejo več s tanki in oklepnimi vozili, ampak se bodo politične, gospodarske in vojaške bitke bile na spletu,« je dejal in glede za letos napovedanega razpisa za nabavo novih osemkolesnikov za Slovensko vojsko dejal, da bi bilo bolj pametno, če bi milijone evrov namesto za nakup oklepnikov investirali v krepitev kibernetskih zmogljivosti.

Opozoril je tudi, da bo Slovenija morala spremeniti tudi zakonodajo, ki trenutno npr. onemogoča, da bi v Slovenski vojski zaposlili nekoga, ki ni služil vojaškega roka. »Hekerji imajo specifična znanja. Če pa si dober heker, pa ni nujno, da si služil vojaški rok, streljal s puško ali se plazil po tleh. Druge države so svoje zahteve za delo v oboroženih silah že začele prilagajati prav za tovrstne profile ljudi. Mnoge države že razvijajo posebne oddelke za kibernetsko varnost, kjer ne zagotavljajo le obrambe pred kibernetskimi grožnjami, ampak kibernetski prostor jemljejo kot prostor novih bojev in tudi razvijajo ofenzivne oddelke. Slovenija žal pri tem močno zaostaja,« je pojasnil vodja poslancev NSi in ob tem spomnil, da je že zveza Nato na lanskem zasedanju v Varšavi kibernetski prostor opredelila kot enega prostorov delovanja poleg kopna, morja in zraka. Bitke se danes selijo v kibernetski prostor, tu potekajo glavne svetovne bitke.