Matej Tonin: Karl Erjavec je slovenske davkoplačevalce oškodoval za več milijonov evrov

DELI:
02.03.2016, NSi
DZ_Poslanci_NSi_MT_2016_DZ_Zejavec_mala

Vir: Državni zbor/Žejavec

Matej Tonin je v obrazložitvi razlogov za interpelacijo zoper zunanjega ministra opozoril zlasti na škodljivo in nesposobno delovanje Karla Erjavca, ki je v primeru hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke odgovoren za milijonsko škodo, ki jo sedaj plačujejo slovenski davkoplačevalci.

Matej Tonin je v uvodu dejal, da je bilainterpelacija spisana že poleti leta 2015, ko smo zaprepadeno ugotovili, da je minister Karl Erjavec pomagal Hrvaški pri sabotaži arbitraže. »Poleti smo ocenili, da bi lahko z razkrinkanjem ministra Erjavca še dodatno oškodovali Sloveniji, zato smo vložitev interpelacije odložili na letošnje leto,« je še pojasnil in dodal:

»V nadaljevanju bom pokazal in dokazal, kako je minister Erjavec, pomagal Hrvaški rušiti arbitražo, povzročil milijonsko škodo v zadevi varčevalcev Ljubljanske banke, pri migrantski krizi popolnoma odpovedal ter na Ministrstvu za zunanje zadeve kadroval klientalistično in koruptivno.«

Poslankam in poslancem je dejal, da današnji dan ne bo izgubljen, kot trdi zunanji minister Erjavec, ampak bo priložnost, da se dokaže, kako veliko škodo Karl Erjavec dela Sloveniji. »Škoda, ki jo je povzročil minister Erjavec Sloveniji se meri v milijonih. Če bo minister po predstavljenih argumentih in dokumentih ostal na položaju bo to prvovrstni škandal in tragični dan za Slovenijo. Če bo vladajoča koalicija po današnji razpravi in predstavljenih argumentih zaščitile ministra, potem je jasno, da na vlada koalicija, ki političnemu preživetju daje večje težo kot dobrobit Slovenije,« je dodal Tonin.

Kot je pojasnil Tonin je Karl Erjavec v sporu s hrvaškimi varčevalci Ljubljanske banke s svojim podcenjujočim in neresnim pristopom Sloveniji povzročil milijonsko škodo. »Hrvaška je podobno kot Slovenija v skladu z teritorialnim načelom jamčila za vloge na svojem teritoriju, razen za vloge varčevalcev Ljubljanske banke v Zagrebu in s tem naredila izjemo, ki ji ni primere v mednarodnem pravu. Očitno je bilo, da je Hrvaška želela naprtiti Sloveniji izplačilo dolga Ljubljanske banke do hrvaških varčevalcev, čeprav bi ga morala v skladu s teritorialnim načelom poplačati sama. Ljubljanska banka v Zagrebu je imela v začetku 90 let več terjatev do hrvaških podjetij, kot pa hranilnih vlog hrvaških komitentov. Razmerje med dolgovi hrvaških podjetij ter depoziti komitentov je bilo 1,4 proti 1,« je pojasnil Tonin in dodal:

»Več hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke je tožilo Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu, ki pa je leta 2008 dokončno odločilo v korist Slovenije. Povedalo je, da gre za stvar nasledstva, ne pa za dolg Nove Ljubljanske banke ali Republike Slovenije.« Tudi po tej sodbi pa so hrvaška sodišča sprejemala sodbe in premoženje Ljubljanske banke v Zagrebu uporabljala kot sredstvo za poplačilo varčevalcev.«

Karl Erjavec izgubil v sporu, ki ga je težko izgubiti

Republika Slovenija se s stališčem hrvaških sodišč ni strinjala in je še naprej Hrvaško pozivala, da skupaj poiščeta mediatorja in da spor rešimo skladno z Dunajsko pogodbo o nasledstvu pod okriljem Mednarodne banke za poravnavo v Baslu. “Vse države naslednice, razen Hrvaške, so bile pripravljene izpolniti to obveznost in nadaljevati pogajanja,” je dejal Tonin in opozoril na preobrat, ki ga je vodil zunanji minister: »Namesto, da bi Karl Erjavec vztrajal na Dunajski pogodbi o nasledstvu iz leta 2001 in od Hrvaške zahteval, da s pomočjo mediatorja pod okriljem Mednarodne banke za poravnave v Baslu poiščemo rešitev, kjer se bodo upoštevali tudi dolgovi hrvaških podjetij do Ljubljanske banke in ne zgolj vloge hrvaških varčevalcev, se je s Hrvaško spustil v neposredne pogovore. Hrvaška je seveda taktično odlično izkoristila priložnost, ki jo je dal minister Erjavec. Danes je tako odgovoren za več kot 100 milijonov evrov škode, ki jo bo morala Slovenija plačati varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke. Minister Erjavec je izgubil nekaj, kar se je zdelo, da ne moremo izgubiti, imeli smo veljavno mednarodno pogodbo o nasledstvu, imeli smo dobljeno tožbo pred Evropski sodiščem za človekove pravice leta 2008. Si predstavljate, Bosanci nam banko vzamejo, mi pa moramo poplačati dolgove te banke. Dosežki ministra Erjavca so resnično neverjetni.«

Erjavec v arbitraži z izjavami pomagal Hrvaški in škodoval Sloveniji

»Arbitraža je danes za Slovenijo edino preostalo orodje za določitev pravične meje s Hrvaško. Že od samega začetka pa je jasno, da Hrvaški arbitraža ne ustreza. V arbitraži štejejo argumenti, v primeru mejnih sporov Hrvaške s Slovenijo, Srbijo in Črno goro pa argumenti niso na hrvaški strani. Vse po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo se naši južni sosedje trudijo, da bi izstopili iz arbitraže. Šokantno pri vsem tem pa je, da jim pomaga naš zunanji minister,« je dejal Tonin in spomnil na sporne izjave Karla Erjavca za lokalno televizijo VTV lansko pomlad in objavo prisluhov slovenskega arbitra ter visoke uslužbenke ministrstva za zunanje zadeve, ki so bili povod, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka.

Minister Erjavec je za škandal ponovno poskrbel 21. decembra lansko leto z izjavo: »Tukaj bo zagotovo Karl zmagal.« Izjave Karla Erjavca so sabotirale arbitražni postopek in pomagale Hrvaški pri njeni argumentaciji, saj je minister s svojimi izjavami ustvarjal vtis, da imamo Slovenci privilegiran status v postopku. »Škandalozno je, da je Karl Erjavec vse to počel, kljub temu, da ga je maja 2015 arbitražno sodišče opozorilo naj tega ne počne in kljub temu, da ga vežejo obveznosti iz 10. člena arbitražnega sporazuma, ki pravi, da se vzdrži kateregakoli dejanja ali izjave, ki bi lahko zaostrila spor ali ogrozila delo arbitražnega sodišča,« je bil kritičen Tonin, opozoril pa je tudi na nesprejemljivo gesto ministra Erjavca, ko ob aferi ni prekinil dopusta, ampak je mirno naprej letoval še nekaj dni.

Matej Tonin je Karlu Erjavcu očital še neaktivno vlogo pri reševanju migrantske krize in nepotizem pri kadrovanju na ministrstvu za zunanje zadeve, svoj govor pa zaključil s pozivom vladni koaliciji: »Vaša odgovornost pa je ali tolerirate zunanjega ministra, ki hrvaški pomaga rušiti arbitražo, ki je v zadevi varčevalcev Ljubljanske banke Slovenije povzročil milijonsko škodo, ki je pri migrantski krizi popolnoma odpovedal, in ki na ministrstvo za zunanje zadeve kadruje klientelistično in koruptivno. Mi tega ne podpiramo.«

Celotno stališče NSi do interpelacije zunanjega ministra si lahko preberete TUKAJ.