Matej Tonin in Jožef Horvat: Slovenija ni več varnostni balonček, vlada mora povečati obrambni proračun

DELI:
22.03.2016, NSi

Matej_Tonin_Jožef_Horvat_marec20165Belgijsko in evropsko prestolnico Bruselj so pretresli bombni napadi. V dveh eksplozijah na glavnem letališču je umrlo več kot 15 ljudi, okoli 55 je ranjenih. Približno uro kasneje je eksplozija odjeknila še na postaji podzemne železnice v evropski četrti, kjer je umrlo več kot 20 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 100 ljudi. Belgijske oblasti so potrdile, da je šlo za teroristične napade.

Vodja PS NSi mag. Matej Tonin in podpredsednik NSi Jožef Horvat sta na današnji izredni novinarski konferenci uvodoma izrazila sožalje vsem žrtvam in svojcem terorističnih napadov v Bruslju in pozvala slovensko vlado, naj zaradi vse bolj zaostrenih razmer izdatno poveča obrambni in varnostni proračun. “V Bruslju je šlo za napad na Evropo in vrednote Evropske unije. Ko Islamski državi gorijo tla pod nogami, se odloči za strahopeten napad na nedolžne žrtve. Vsa dejanja kažejo, da sta za Evropsko unijo največja nevarnost druga in tretja generacija priseljencev, ki se ni uspela integrirati, temveč se je celo radikalizirala,” je dejal Tonin.

V policijski operaciji v Bruslju so sicer prejšnji teden prijeli glavnega osumljenca za lanske teroristične napade v Parizu lani Salaha Abdeslama. Na begu je bil od terorističnih napadov v Parizu 13. novembra, ki so zahtevali 130 življenj.

“Zdi se zaskrbljujoče, kar se je pokazalo v primeru Abdeslam. Ta človek je uspel, da se je v eni od pomembnih evropskih prestolnic skrival kar štiri mesece, kar govori, da očitno določena družbena in socialna omrežja v teh mestih skrivajo in podpirajo takšne ljudi,” pravi vodja PS NSi. “To je tisto, kar nas v NSi izjemno skrbi. Glede na javnodostopna sporočila številnih obveščevalnih služb, kaže, da se je taktika Islamske države v zadnjem času bistveno spremenila zaradi izgub na terenu in posledičnega padca morale,” je še poudaril Tonin in razložil, da je Islamska država obvladovala kar tretjino ozemlja Sirije in Iraka, ki pa ga zdaj pospešeno izgublja. “V zadnjem obdobju je Islamska država izgubila najmanj 20 odstotkov omenjenega ozemlja. Poleg tega obstajajo podatki, da pada morala tudi islamskim borcem. Nekateri izmed njih naj bi v zadnjem času prestopili na vladne strani. Da morala pada, kaže tudi primer razkritja dokumentov z imeni terorističnih borcev,” je še poudaril Tonin.

“Da bi Islamska država parirala operacijam zahoda, so se odločili za taktiko širjenja strahu v Evropi. V Evropo želijo spraviti čim več strahu in terorja, zato lahko pričakujemo, da poleg bruseljskih in pariških napadov bodo sledili še kakšni. Sporočilo, ki ga zločinci želijo dati je jasno, in sicer želijo uničiti naše vrednote, način življenja, a z nasiljem in terorjem jim to ne bo uspelo. Ta strahopetna dejanja zgolj krepijo solidarnost Evrope in EU ter Evropo še bolj med seboj povezujejo. S terorjem ne morejo doseči glavnega cilja, lahko pa zasledujejo kratkoročni cilj. Po podatkih, ki jih imam, vem, da je kratkoročni cilj IS povečati napetosti med nami, ker bi to lahko povzročilo še večjo stopnjo etiketiranja sovraštva, kar je ključna podlaga za radikalizacijo posameznih manjšin. Ker živimo v svetu, ki je nevaren in zločinci ne poznajo meja, mora vsaka država storiti vse, da se samozaščiti, zato v NSi ponovno poudarjamo in dajemo predlog, da se proračun države za varnostni in obrambni sektor poveča. To je minimalno, kar mora ta država narediti za varnost državljanov,” je poudaril vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

Dodal je še: “Ne želim strašiti, želim pa, da država naredi vse, kar je v njeni moči, da zagotovi čim večjo varnost državljanom. Sprenevedanja niso več možna, vse je povezano z denarjem. V NSi smo pripravljeni bremena sprejeti, da na določenih področjih zmanjšamo proračun, zato da ga na obrambnem področju lahko povečamo.”

Podpredsednik NSi Jožef Horvat pa je ob tem še povedal:  “Glede na to, da smo vstopili v veliki teden, želim povedati, da državljani Evrope nikakor ne bomo dovolili, da bi teroristična organizacija Islamska država prizadejala EU veliki petek. Tega ne bo. Nas povezujejo skupne vrednote in verjamem, da bomo po današnjem terorističnem napadu v Evropi še močnejši. Našemu diplomatu, ki je bil v napadu v Bruslju ranjen, želim v imenu NSi čim prejšnje okrevanje. V teh težkih časih smo z vsemi v Bruslju.”