Matej Tonin: Finančno stanje Slovenske vojske je katastrofalno, zahtevamo ukrepanje vlade!

DELI:
20.04.2016, NSi

MTonin_NK_DZ_april_2016»Če pogledate stanje finančno stanje Slovenske vojske, lahko ugotovite, da se je obrambni proračun v zadnjih šestih letih zmanjšal kar za 40 odstotkov. Ker se število vojakov v tem času ni bistveno spremenilo to pomeni, da so se zmanjševala predvsem sredstva za investicije in razvoj. Vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nedavnem poročilu ugotovil, da so razmere v naši vojski v mirnem stanju kritične, v primeru nemirov ali vojnega stanja pa neustrezne oz. neprimerne,« je na novinarski konferenci ob zahtevi za sklic izredne seje Državnega zbora dejal Matej Tonin.

Kot je dejal Tonin je tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske javno jasno povedal, da bi vojska v tem trenutku potrebovala vsaj dodatnih 46 milijonov evrov za normalno delovanje. »Te ugotovitve od vsake resne vlade terjajo neke odgovore in tudi dejanja. Naša poslanska skupina je na parlamentarnem odboru za obrambo že večkrat poskušala odpreti razpravo na to temo, a konkretnih dejanj za izboljšanje stanja ni bilo,« je še pojasnil.

NATO: Slovenija ne izpolnjuje zavez

Vodja poslanske skupine NSi je izpostavil, da je slovenski obrambni proračun v primerjavi z drugimi članicami NATA zaskrbljujoče nizek. Priporočila NATA so, da naj države za obrambni proračun namenijo 2 odstotka BDP in znotraj tega deleža naj gre za investicije 20 odstotkov. »Slovenija pa za obrambo namenja manj kot en odstotek BDP, za investicije pa gre prav tako le en odstotek. To je pot v propad, na kar nas brez leporečja opozarjajo tudi v zvezi NATO. Jasno je bilo rečeno, da mora Slovenija prevzeti svoj del bremena in obveznosti znotraj zveze, a žal se temu še vedno izogibamo,« je bil kritičen Tonin.

Predlog NSi: Sredstva za neučinkovite subvencije preusmerimo za obrambo

Kot je še pojasnil Tonin v NSi predlagamo, da bi se v okviru odbora za obrambo vsi predstavniki politike zavezali in sprejeli dogovor, da se obrambni proračun vsako leto dvigne za 0,1 odstotek slovenskega BDP, dokler ne bi dosegli vsaj 1,5 odstotka BDP. »Žalostno je, da se na deklarativni ravni s tem strinjajo tudi poslanci koalicije, ko pa pride do glasovanja pa najdejo vrsto razlogov, da temu nasprotujejo. V NSi se zavedamo, da bi ob povečanju obrambnega proračuna morali priti do prerazporeditev finančnih sredstev, zato predlagamo, da za obrambo nameni sredstva za subvencije, ki so se izkazala za neučinkovita,« je pojasnil Tonin in dejal:

»S sklicem izredne seje Državnega zbora želimo pomagati vladi, ki do sedaj za izboljšanje razmer ni storila še nič, da se izrečejo o namerah, kako rešiti nastalo situacijo. Glede na razmere smo na sejo povabili tudi Boruta Pahorja, za katerega upam, da bo s svojo moralno in etično težo, prepričal poslance koalicije, da bodo prisluhnili pozivom po nujnih dodatnih sredstvih za Slovensko vojsko.«