Matej Tonin: Ali drži, da se za vrhovnega poveljnika frizira slika pripravljenosti Slovenske vojske?

DELI:
24.02.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Matej Tonin, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekParlamentarni odbor za obrambo je danes na pobudo Poslanske skupine NSi razpravljal o zaskrbljujočih razmerah v Slovenski vojski. Kot je dejal vodja PS NSi Matej Tonin, obramba postaja vse bolj pomembna vrednota. “Brez varnosti so vsi ostali vidiki življenja pod vprašajem,” je poudaril. NSi se odločno zavzema za dvig obrambnega proračuna.

Po besedah Mateja Tonina se je pri oceni pripravljenosti Slovenske vojske vse pometalo pod predprogo. “Vsakomur, ki zna šteti, pa mora biti jasno, da je ob trenutnem obrambnem proračunu nemogoče vzdrževati nivo pripravljenosti Slovenske vojske. Vojska je od leta 2010 do danes izgubila 40% sredstev oziroma 210 milijonov evrov. To pa pomeni, da vojska s trenutnimi sredstvi ne more delovati tako, kot bi morala,” je izpostavil Matej Tonin.

“Leta 2010 sta se obramba in varnost zdeli nekaj samoumevnega, ampak danes se stvari bistveno obračajo. Slovenija bo morala za svojo varnost sama poskrbeti. Leta 2010 je skupen obrambni proračun znašal 560 milijonov evrov, danes pa 350 milijonov evrov.  Število zaposlenih se v tem času ni zmanjšalo, kar pomeni, da se je rezalo sredstva predvsem pri investicijah in pri vzdrževanju. Želim spomniti, da ima NATO za svoje članice dve priporočili, in sicer, da naj bo obrambni proračun visok 2% BDP, in da naj države znotraj teh 2% BDP namenijo 20% za investicije in razvoj. Slovenija je daleč od teh standardov,” je opozoril vodja PS NSi.

“Slovenija je pri državah članicah NATA na zadnjem mestu po velikosti proračuna in pri vlaganju v investicije in razvoj. Za obrambni proračun damo manj kot odstotek proračuna. Zavezništvo v povprečju daje 1,18% BDP, katastrofalno slabi pa smo pri vlaganjih v investicije in razvoj. Povprečje je 15%, Slovenija pa daje 0,8%,” je s podatki postregel Matej Tonin in dodal: “Visoki predstavniki NATA nas opozarjajo, da se Slovenija ne drži niti lastnih zavez.”

Vodja PS NSi Matej Tonin je hkrati dejal, da na zavezništvo ob takšnem načinu delovanja na dolgi rok ne bomo več mogli računati. “Politično se je treba zavezati, da vsako leto povečamo obrambni proračun za 0,1% BDP, dokler ne pridemo na 1,5% BDP. Ne gre za pretirano povišanje, ampak za realno povišanje, ki ga Slovenija zmore. S tem bi se vrnili na nivo, ki smo ga dosegali pred 10 leti. Z vsakim dnem, ko odlašamo, situacijo poslabšujemo. Sami veste, da so stroški veliko večji, če neke stvari sproti ne vzdržuješ,” je še dejal Tonin.

Vodja PS NSi je načelnika generalštaba vprašal, ali drži, da so v vojski od 30 Patrij operativne le 3? Ali drži, da nam v prihodnjih mesecih grozi prizemljitev helikopterjev Bell? Ali drži, da so bile avtomatske puške FN-2000 umaknjene iz uporabe pri usposabljanju vojakov, in da se zdaj spet uporablja puške Kalašnikov? Ali drži, da enota za specialno delovanje nima dovolj nočnogledov, da bi opremila en vod? Ali drži, da slovenska vojska nima dovolj dnevnih suhih obrokov za vojake na terenu? Ali drži, da se je slika pripravljenosti Slovenske vojske frizirala za vrhovnega poveljnika (predsednika države)? Koliko vojakov je Slovenska vojska sploh sposobna poslati na južno mejo?

“Slovenska vojska naj sporoči, koliko denarja potrebuje, da usposobi tiste zmogljivosti, ki jih ima na razpolago, pa jih zaradi pomanjkanja denarja ne more. Ali si bomo zagotovili sredstva za obrambo? Dolgoročno ne bomo morali več računati, da bomo od zavezništva zgolj dobivali, nič pa v to zavezništvo dajali. Politično se je treba zavezati, da vsako leto povečamo obrambni proračun za 0,1% BDP, dokler ne pridemo na 1,5% BDP. Ne gre za pretirano povišanje, ampak za realno povišanje, ki ga Slovenija zmore,” je na nujni seji odbora za obrambo dejal vodja PS NSi Matej Tonin. Koalicija se kljub pobudi NSi, da se poveča obrambni proračun, saj so trenutne varnostne razmere nepredvidljive, za to ni odločila.