Lubadar že dve leti in pol uničuje slovenske gozdove, Židanovo ministrstvo pa še vedno brez ukrepov

DELI:
07.10.2016, NSi

dimic_4“V NSi smo se glede na odzive ljudi in lastna opažanja, kaj se dogaja z gozdovi, odločili, da spet vložimo sklic nujne seje. Nujno potrebno je, da se pogovorimo o razsežnosti škode, ki jo lubadarji povzročajo v naših gozdovih,” je na nujni seji odbora za kmetijstvo dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

“Glede na to, da nam gozdovi umirajo pred očmi, mi pa smo le nemi opazovalci, smo nujno sejo sklicali že marca. Ker pa se od takrat nič ni premaknilo na bolje, smo nujno sejo sklicali še enkrat,” je še poudarila Dimičeva.

Škode v gozdovih je po besedah Ive Dimic že za več kot 100 milijonov evrov. “Kdaj bo minister Židan spregledal, da imamo v Sloveniji težave? Lubadar ni samo v Sloveniji. Nismo unikom v EU. Smo pa unikum pri (ne)reševanju tega problema,” je bila ostra Iva Dimic.

Zelo velik porast lubadarja je tudi na Poljskem, je opozorila podpredsednica NSi. “Ampak tam imajo rešitve, s katerim lubadarja uspešno zatirajo,” je dejala in dodala, da moramo iskati skupne rešitve za skupno dobro. “Gozd je naše največje bogastvo. Lubadar uničuje slovenske gozdove že dve leti in pol, ministrstvo Dejana Židana pa očitno še vedno nima pravih ukrepov. Do kdaj še?” je opozorila Iva Dimic.

Širjenje podlubnikov je zaznano tako v saniranih kot nesaniranih gozdovih, v zasebnih in državnih gozdovih.

Odbor sicer ni podprl sklepov, ki smo jih predlagali v NSi: med drugim, da bi se prizadetim lastnikom gozdov omogočilo brezplačne sadike za nego in zasaditev še letos in da bi se pri izračunu katastrskega dohodka upoštevalo olajšavo, ki bi bila odvisna od stopnje prizadetosti gozdnih parcel.

Je pa odbor podprl sklepa poslancev koalicije. Prvi govori o tem, da posebna skupina, ki pretresa predloge za obvladovanje podlubnikov v gozdovih, pripravi poročilo o preseku stanja in ga posreduje odboru, drugi pa o krepitvi gozdnolesne verige.

Celoten sklic NSi nujne seje odbora za kmetijstvo si lahko preberete TUKAJ.