Lojze Peterle: Konec "roaminga" je uspeh EU, ki ga čutimo v žepu

DELI:
15.06.2017, NSi

»Še se spomnim, kako sva z Viviane Reding o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja govorila že pred dobrim desetletjem. Na začetku v uspeh te zgodbe ni verjelo veliko ljudi«, je v Strasbourgu dejal evropski poslanec Lojze Peterle, ki je pri projektu nižanja stroškov in končno tudi ukinitve mobilnega gostovanja sodeloval vse od začetka.

Danes je tako začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v Evropski uniji. Operaterji tako ne bodo smeli več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu potrošnikom znotraj EU.

»Veselili se bomo po vsej Evropi, saj bomo sanjam o neomejeni komunikaciji v Evropi velik korak bližje. Konec tarif za »roaming« je dokaz, da lahko pobuda poslanca v dobro državljank in državljanov uspe. Dokaz, ki ga čutimo v žepu,« je dejal Peterle in dodal, da bi se ta uporabnikom prijazni model moral razširiti tudi na države Zahodnega Balkana, kjer je potrebno evropsko perspektivo okrepiti po njegovem mnenju še okrepiti. »Spomnimo se, kako je bilo s cenami, ko smo telefonirali domov z dopusta na Hrvaškem. Lahko uspemo, vendar za uspeh potrebujemo politično voljo«, je dejal.

Lojze Peterle pa je še opozoril, da moramo uporabniki kljub vsemu paziti na pasti, ki se pojavljajo. »Ne strinjam se s tem, da nekatera telekomunikacijska podjetja zvišujejo cene domačih tarif in to opravičujejo z novimi pravili o gostovanju. To je dokaz, da nas na tem področju delo še čaka«, je dejal.