Ljudmila Novak: Vsem otrokom pripada enako izhodišče za izobraževanje

DELI:
10.03.2016, NSi

Ljudmila_Novak_NK_oktober2015Ustavna komisija Državnega zbora RS je danes obravnavala mnenje strokovne skupine o predlogu SD za spremembo Ustave RS, s katero bi onemogočili financiranje javno veljavnih osnovnošolskih programov, ki jih izvajajo zasebne šole.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na seji komisije izpostavila argumente proti predlogu spremembe Ustave: “V Novi Sloveniji smo proti spremembi ustave, ker se s predlogom zmanjšujejo ustavne pravice. Gre za ideološki predlog, ki želi izničiti odločbo Ustavnega sodišča RS,” je dejala Novakova.

Temeljno vprašanje, ki bi si ga po njenih besedah morali zastaviti, je: “Koga postavljamo v središče izobraževalnega sistema? Če otroka in starše, potem bi morali nesporno podpirati pluralizem izbire programov in doktrin. Saj so tudi otroci različni, z različnimi potrebami,” je poudarila.

Predlagatelji iz vrst SD pa očitno postavljajo v središče ustanovitelje. “In ob tem, po našem mnenju, diskriminirajo.
Nekateri levo orientirani politiki celo trdijo, da zasebne šole ustanavljajo kapitalisti, dobičkarji. Glede na argumente SD in ZL je država največji dobičkar. Državne osnovne šole imajo program namreč financiran 100-odstotno. Poleg tega pa morajo starši še doplačevati od učbenikov, do raznih programov, šol v naravi. Osnovna šola v državni šoli že danes ni brezplačna,” je dejala predsednica NSi.

Predsednica NSi je obenem tudi spomnila, da je v Sloveniji okoli 480 osnovnih šol, od katerih pa je le pet zasebnih: dve Waldorfski, dve Montessori in OŠ Alojzija Šuštarja. “Kako lahko predlagatelji z ostalima dvema levima strankama trdite, da bo pet zasebnih osnovnih šol ogrozilo javno šolstvo? Tak argument ne vzdrži,” je poudarila predsednica NSi.

Obenem je spomnila na še eno opozorilo, ki je prišlo iz Ustavnega sodišča: obstaja neenakost v deležu javnega sofinanciranja med zasebnimi šolami. Ena Waldorfska šola se 100-odstotno financira iz javnih sredstev, ostale šole pa prejemajo le 85-odstotno financiranje javno veljavnega osnovnošolskega programa.

“V Novi Sloveniji predloga za spremembo ustave ne bomo podprli, pozivamo pa pristojno ministrstvo, da čim prej ustrezno spremeni ZOFVI . Upamo tudi, da bo ministrica držala obljubo in bo MIZŠ povrnilo finančno škodo tem šolam tudi za nazaj,” je na seji komisije še dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.