Ljudmila Novak v spletnem klepetu za MMC RTV: Ne bom gledala stran ob korupciji in krivicah

DELI:
04.10.2017, NSi

»Predvsem bi odločno povedala, kaj je prav in v katero smer mora iti Slovenija pri potrebnih reformah. Ne bi gledala stran, ko gre za korupcijo v državnih podjetjih ter bankah in ko se ljudem godijo krivice, npr. zaradi neplačanih prispevkov delodajalcev oziroma visokih kazni za majhne prekrške navadnih ljudi, medtem ko se velikim “ribam” tudi veliko spregleda,« je bila v spletnem klepetu jasna Ljudmila Novak, ko je odgovarjala na vprašanje o tem, kaj bi naredila drugače kot dosedanji predsednik Borut Pahor.

Predsednik mora dobro sodelovati z vlado

Če bi imela možnost sprememb glede funkcije predsednika države bi uvedla možnost veta in predhodne ustavne presoje za zakon, za katerega bi menila, da ni v skladu z Ustavo RS. »Večkrat bi stopila pred poslance in jih nagovorila ter opozorila na pereče probleme ljudi, predlagala bi morebitne rešitve oziroma smer reševanja problemov. Pomembno je, da predsednik dobro sodeluje z Vlado, PV in zunanjim ministrom, da vsi skupaj vodijo enotno zunanjo politiko,« je pojasnila.

Katalonci imajo pravico do države

Kljub krizam, napakam in občasni neučinkovitosti EU, je ta povezava še vedno največji garant za ohranjanje miru v EU in dobro sodelovanje na gospodarskem področju,« je bila glede EU jasna Ljudmila Novak. V aktualnem primeru Katalonije pa je pričakovala takojšnjo obsodbo nasilja s strani EU. »Kataloncem želim, da bi dobili svojo državo, za katero si že dolgo prizadevajo, saj je pravica do samoodločbe naroda tudi demokratična pravica. EU temelji na pravu, zato je treba odločitve mednarodnih sodišč spoštovati in odločbe izpolnjevati,« je prepričana.

To je tudi stališče Evropske komisije, ki bi morala biti bolj vključena v pogovore med Slovenijo in Hrvaško, je opozorila Ljudmila Novak. »Kot predsednica države se bom napotila v Zagreb. Upam, da me bo predsednica čim prej sprejela. Na tak način bom poskušala prispevati k boljšim odnosom in rešitvi problema z arbitražo, ker je to v korist državljanov na obeh straneh meje,« je dodala.

Kandidatka za predsednico države je spregovorila tudi o tem katerih proslav se bo udeleževala, kdo je zanjo najboljši predsednik do sedaj in kako reševati težave ob množičnih migracijah.

Celoten spletni klepet si lahko preberete TUKAJ.