Ljudmila Novak v soočenju na Planet TV: Predsednik države mora v pravih trenutkih povedati, kam naj gremo in kako naj ravnamo

DELI:
05.10.2017, NSi

»Predsednik države mora v pravih trenutkih povedati, kam naj gremo in kako naj ravnamo. Ne bom Pahorjeva odvetnica, naj se za svoja dejanja zagovarja sam,« je na včerajšnjem soočenju Planet TV pojasnila Novakova in za razliko od predsednika Pahorja meni, da predsednik je in mora biti moralna avtoriteta.

V soočenju je govorila o različnih tematikah, ki so se dotikale tako arbitražne odločitve, slovenske vojske, pomilostitev in KPK.

»Meja je določena, treba jo je samo začeti izvajati. Moramo biti odločni, pravo in mednarodna skupnost sta na naši strani,« je povedala glede implementacije arbitraže ter pozvala k temu, da Slovenija začne skrbeti za svoje ozemlje.

Korupcije je preveč, ker so odpovedale državne institucije

O korupciji v naši državi je bila jasna, da ta obstaja, ker so odpovedale številne državne institucije. »Institucije pri nas ne delujejo, pa naj gre za banke, KPK in druge, zato imamo pri nas veliko korupcije. Žrtev pa so pacienti, upokojenci in drugi,« je izpostavila.

Na vprašanje o ponovni uvedbi naborniškega sistema je Ljudmila Novak povedala, da bo to težko uresničljiva stvar, saj smo se pred leti odločili za profesionalno vojsko. »Osebno pa menim, da ne bi bilo slabo, če bi se mladi dva ali tri mesece usposabljali v te namene. Zdaj gre 80 odstotkov denarja za plače, pa še te so slabe in vojakov imamo premalo,« je utemeljila.

Pomilostila bi mlade, ne pa tistih, ki so nas oškodovali

Glede pomilostitev je podala stališče, da je potrebno presojati od primera do primera. Sama bi se posvetovala s pravosodnim ministrom. »Predvsem bi pomilostila mlade, ki imajo še vse pred seboj. Ne bi pa pomilostila lumpov, tistih, ki so nas oškodovali, in nikogar, ki bi bil v politični povezavi z menoj. Treba je preveriti, zakaj je bil nekdo kaznovan, kakšna je njegova preteklost in ali storjeno obžaluje,« je pojasnila.