Ljudmila Novak v Odmevih: Tri ali štiri zasebne šole ne ogrožajo javnega šolstva, predlog SD je nedopusten

DELI:
16.02.2016, NSi

novak7_anpe_090715“Lani decembra sem na seji državnega zbora postavila poslansko vprašanje ministrici za izobraževanje, ki mi je zagotovila, da pripravlja nov zakon o financiranju osnovnih šol in zaradi tega še ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča. Takrat sem rekla, da ji za enkrat verjamem in jo bom prijela za besedo. Ministrica je celo izjavila, da bo država poravnala sredstva tudi za nazaj, tako kot je odločilo Ustavno sodišče. Pričakujem, da se bo to v resnici zgodilo,” je v oddaji Odmevi dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Dodala je še: “To, da vi pravite (SD), da te 3 oziroma 4 zasebne šole ogrožajo javno šolstvo, to pa je enostavno nemogoče in ni resnično. To mislim, da je nedopustno, ker te šole ne obiskujejo otroci bogatih staršev, ki po navadi pošiljajo otroke kam drugam v tujino, ampak gre za otroke iz velikih družin, ki jim pač te vrednote nekaj pomenijo. V NSi seveda smo za dobro javno šolstvo in tudi te zasebne šole izvajajo javno veljavni program.”

SD je namreč pripravila predlog dopolnitev ustave, po katerem bi državno financiranje osnovnega šolstva veljalo izrecno za javne šole, medtem ko bi bilo ureditev financiranja zasebnih osnovnih šol prepuščena zakonu.

“S šolami, ki izvajajo javno veljavni program, ki ga obiskujejo otroci slovenskih državljanov, slovenskih davkoplačevalcev, je celo država na profitu. V SD pa želijo zatreti vsako privatno pobudo in te šole gotovo na služijo na ta račun, ampak je v ozadju tudi nek dodaten program, ki ga ti otroci oz starši morajo posebej plačati. Pobuda SD je nedopustna,” je v oddaji Odmevi še dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Celotno oddajo Odmevi si lahko pogledate TUKAJ.