Ljudmila Novak v Odmevih: Odločitev arbitražnega sodišča je treba spoštovati, četudi nam ta ni všeč

DELI:
06.07.2017, NSi

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v oddaji Odmevi izpostavila, da je treba odločitev arbitražnega sodišča spoštovati, saj da druge možnosti ni. »Evropska unija je utemeljena na pravu in odločitve sodišč je treba spoštovati. Tudi meni odločitev arbitražnega sodišča ni všeč, pa vendar menim, da jo je treba spoštovati in implementirati. To od nas zahteva pravo,« je dejala predsednica krščanskih demokratov.

Ob koncu oddaje je Ljudmila Novak spregovorila tudi o predlogu pokojninske reforme NSi.

Evropska komisija mora sodelovati pri implementaciji arbitraže

Predsednica je še povedala, da je zaradi slabih izkušenj s Hrvaško pomembno, da Evropska komisija sodeluje pri implementaciji odločitve arbitražnega sodišča. »S Hrvaško se veliko pogovarjamo in dogovarjamo, toda na koncu nič ne drži in pride do različnih interpretacij. Vemo, da je bil naš pogoj za vstop Hrvaške v Evropsko unijo prav to, da gremo na arbitražno sodišče in ta sporazum smo pravzaprav podpisali pod pokroviteljstvom Evropske unije. Zato je prav, da je Evropska komisija pri tem pripravljena sodelovati,« je pojasnila Ljudmila Novak in dodala, da bo Hrvaška za dobre medsosedske odnose naredila največ, če bo v miru in v dialogu implementirala odločitev arbitražnega sodišča.

V nadaljevanju je predsednica še posvarila vlado, da povzame predloge NSi o konkretni pomoči državljanom, ki bodo ostali na drugi strani meje. Dejala je: »Tistim, ki želijo, da se preselijo v Slovenijo, ali kako drugače rešujejo te probleme, je treba pomagati. V NSi predstavljamo idejo, da državni zbor sprejme tudi poseben zakon, ki bo tem ljudem v pomoč, da normalno zaživijo.«

Naša pokojninska reforma prinaša najmanj 617 evrov pokojnine

Ob koncu oddaje je voditelj Igor E. Bergant predsednici zastavil tudi vprašanje o predlogu pokojninske reforme NSi, ki predeva 617 evrov minimalne pokojnine. Predsednica je poudarila, da je predlog NSi namenjen zlasti mlajšim generacijam: »Vemo, da je ta sistem, ki ga imamo sedaj, dolgoročno nevzdržen. Zato smo v NSi pripravili predlog reforme po zgledu skandinavskih držav. Naš predlog vsem zagotavlja najmanj 617 evrov pokojnine, ostali del pokojnine pa je odvisen od tega, koliko smo v delovni dobi dodatno vplačevali.« Pokojninski sistem je po predlogu NSi solidaren, hkrati pa mladim generacijam, ki sedaj menijo, da sploh ne bodo prišle do svoje pokojnine, daje upanje.

Ljudmila Novak je ob koncu še poudarila: »Predvsem je problem v tem, ker smo starajoča se družba in ker je vedno manj zaposlenih ter vedno več upokojencev. Zato je potrebno narediti temeljito pokojninsko reformo. Naš predlog pa ne predvideva podaljšanje delovne dobe.«