Ljudmila Novak v Mladini: Sem človek dialoga in sem lahko predsednica vseh, tudi tistih na levi strani političnega spektra

DELI:
17.08.2017, NSi

»Kandidiram, ker verjamem, da lahko zmagam in naredim veliko dobrega, pa tudi zato, ker mi je ogromno ljudi reklo, da nimajo koga voliti in si želijo, da kandidiram,« je bila v začetku velikega intervjuja za revijo Mladina jasna Ljudmila Novak.

Želim povezati državljane

Poudarila je, da ne tekmuje z Borutom Pahorjem, ampak se poteguje za predsedniško mesto. »Pahor je nekatere stvari opravil dobro, pri nekaterih pa bi sama ravnala drugače. Sama bom odločna predsednica, s stališči do ključnih problemov v družbi. Uresničiti želim svojo vizijo Slovenije,« je pojasnila predsednica NSi in dodala: »Želim povezati državljane ter vrniti ugled državi in funkciji predsednika. Moja želja je, da Slovenija postane ena izmed najuspešnejših držav na svetu. Po nekaterih merilih je to že, niso pa še izkoriščeni vsi potenciali.«

Predsednik mora po mnenju Novakove zavzeti jasna stališča do ključnih vprašanj, biti mora nekakšen moralni kompas v družbi. Če se dogajajo velike krivice ali nepravilnosti, mora nanje opozarjati. Na prvo mesto mora postaviti to, kar je dobro in prav, ne pa tega, kar je všečno.

Spodbujala bom vse inštitucije, da zares opravijo svoje delo

Nato je kandidatka za predsednico odgovarjala na vprašanja o sedanji situaciji naše države ter kako vidi Slovenijo v prihodnje. »Če nam ne bi bilo treba dati pet milijard za reševanje bank, bi ta denar lahko namenili spodbujanju podjetništva, zdravstvu, družinski politiki,dvigu pokojnin… Zato bo ena izmed mojih nalog na mestu predsednice spodbujati vse inštitucije, da res opravijo svojo vlogo in da zaščitijo pravno državo. Ne smemo imeti prvorazrednih in drugorazrednih državljanov. Ne pristajam na državo dvojnih meril,« je poudarila Ljudmila Novak.

Lahko sem predsednica vseh državljanov

Predsednica NSi je v intervjuju povedala, da gre na predsedniške volitve s podpisi poslancev NSi prav zato, ker ne želi zanikati dejstva, da je krščanska demokratka. »Strankarska opredeljenost  pa ne pomeni, da nisem sposobna sprejemati in spoštovati drugače mislečih. Sem človek dialoga in  sem lahko predsednica vseh, tudi tistih na levi strani političnega spektra,« je pojasnila.

Povedala je tudi, da je v politiki že tako dolgo, da je napadov vajena. »Vsakič, ko sem zasedla katero od funkcij, so me skušali ponižati, razvrednotiti, umazati. In vsakič sem si rekla: delala bom pošteno in po svojih najboljših močeh, čas pa bo pokazal, ali sem funkcije vredna,« je dodala predsednica NSi.

Ob koncu intervjuja je odgovarjala tudi na vprašanje o normalnosti Slovenije, kjer je povedala, da bo zanjo normalna Slovenija takrat, ko bodo vsi sistemi v državi učinkovito delovali. Dotaknila se je tudi populizma, ki ga je med nami vse več.

Celoten intervju lahko preberete TUKAJ.