Ljudmila Novak premieru Cerarju: Kako boste ravnali, če Avstrija zavrne večje število migrantov, Hrvaška pa jih ne bo želela sprejeti nazaj?

DELI:
25.01.2016, NSi

big_LNovak_poslansko_vpr_jan2015Poslanke in poslanci so januarsko redno sejo Državnega zbora pričeli s poslanskimi vprašanji. Predsednica NSi Ljudmila Novak je predsednika vlade vprašala, kako bo ravnala Slovenija v primeru, da Avstrija zavrne večje število migrantov in jih Hrvaška ne bo želela sprejeti nazaj.

“Zaradi neučinkovite skupne evropske politike pri reševanju migrantske krize so bile države članice, ki so najbolj izpostavljene migrantskim tokovom prisiljene iskati svoje rešitve za zaščito svojih državnih meja in državljanov. Na četrtkovi seji je Vlada Republike Slovenije zaradi pričakovane omejitve vstopa migrantov v sosednjo Avstrijo sprejela odločitev, da bodo tudi slovensko mejo lahko prestopili le migranti, ki bodo za azil zaprosili v Avstriji, Nemčiji ali v Sloveniji,” je uvodoma dejala Ljudmila Novak in predsednika vlade vprašala:

»Spoštovani, gospod predsednik, kako bo ravnala Slovenija v primeru, ko bo Avstrija zavrnila vstop večjega števila migrantov, ki tudi v Sloveniji ne bodo zaprosili za azil in kako bo ravnala v primeru, če bo teh migrantov tudi Hrvaška ne bo hotela sprejeti nazaj in, če se kljub omejitvi vstopa v našo državo zgodi, da bodo številni migranti tudi vrnjeni v Slovenijo, kako bomo zanje poskrbeli. Bo 123 milijonov evrov v državnem proračunu dovolj?«

Namerava Slovenija res še razširiti nabor upravičenih za pridobitev azila?

Predsednica NSi je predsednika vlade vprašala tudi, kako komentira svojo namero, da v zakonu o mednarodni zaščiti še razširi krog upravičencev za pridobitev azila oz. statusa begunca. »V primeru, da dejansko Nemčija in Avstrija izpolnita tisto kvoto migrantov, potem se bo tudi interes za Slovenijo še povečal. Vemo, po spletu tudi krožijo razna pisma, ki jih dobivajo tudi ti migranti, kjer priporočajo Slovenijo kot lepo deželo, z ustreznimi finančnimi pomočmi in tako naprej, in vse to zelo skrbi slovenske državljane. Zato vas sprašujem, ali poznate podrobnosti teh dveh zakonov, ker zakon o mednarodni zaščiti celo širi pravice pri združevanju družinskih članov? Mislim, da bo to, v primeru zaprositve večjega števila ljudi za azil, nevzdržno za slovenske finance,« je opozorila Ljudmila Novak.

Celotno obrazložitev poslanskega vprašanja in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.