Ljudmila Novak v intervjuju za Zarjo: Dobro razumem, v kakšnem položaju je slovenska ženska

DELI:
21.09.2017, NSi

»Ko sem tehtala, kakšne so moje politične sposobnosti in izkušnje, sem se odločila, da kandidiram, da bodo ljudje imeli možnost izbire,« je v začetku intervjuja za revijo Zarja povedala predsednica NSi in dodala: »Mislim, da mora kandidat za predsednika države ljudem pokazati pravo smer in vizijo prihodnosti države, ki jo želi voditi. Dostikrat sem namreč od ljudi slišala, da nimajo kandidata, ki bi ga prepoznali kot voditelja in bi mu zaupali svoj glas. Glede na vse to in glede na moje življenjske in politične izkušnje sem se zato odločila, da kandidiram. In ja,  potreben je pogum.«

Predsednik mora biti moralna avtoriteta in imeti sposobnost modre presoje

Ljudmila Novak se je dotaknila tudi tega kar meni, da mora predsednik republike imeti.

»Jaz ne tekmujem z aktualnim predsednikom, ampak predvsem kandidiram za predsednico države. Si pa predstavljam funkcijo predsednika kot povezovalni člen med ljudmi in kot tisto osebo, ki predstavlja vsakogar izmed nas, tako znotraj države kot tudi navzven. Zato je pomembno, da ljudje v predsedniku prepoznajo moralno avtoriteto in sposobnost modre presoje v resnih situacijah, ki zahtevajo odločnost, jasnost in trezne odločitve,« je o predsedniški bitki povedala Ljudmila Novak.

Rada bi bila zastopnica vsakdanje ženske

Predsednica NSi je v intervjuju podala marsikatero stališče glede aktualnih tematik, podala pa je tudi svoje razumevanje slovenske ženske. Naštela je vloge, ki jih kot ženska v življenju ima. Meni namreč, da se ženske soočajo z zahtevnimi nalogami v življenju.

»Sama sem čisto vsakdanja ženska, opravljam dela, ki jih opravlja povprečna slovenska ženska. Od gospodinjski del naprej. Sem mama in babica, skrbim za dom, poleg tega, da se ukvarjam s politiko. Zato dobro razumem, v kakšnem položaju je slovenska ženska, ki je zaposlena, ki v večji meri skrbi za dom, ki je morda samohranilka,« je poudarila Ljudmila Novak in dodala: »Vem, kako družba od žensk, ki so na izpostavljenih položajih, pričakuje več. Zato bi bila rada zastopnica vsakdanje ženske, in tudi tiste, ki se sooča z zahtevnimi nalogami v življenju.  Nekateri se sicer norčujejo iz tega, ko povem, da rada kaj skuham in spečem ter da rada delam na vrtu in kmetiji. A kdor se iz teh opravil norčuje, ne spoštuje svoje mame niti  svoje žene ali partnerke. To so dela, ki so potrebna, a se jih premalo spoštuje.«

Pomembno je, da imamo topel dom, kamor se radi vračamo

Ljudmila Novak je spregovorila tudi o podpori družine pri njeni odločitvi za kandidaturo.

»Brez njihove podpore se ne bi tako odločila. Še posebej pomembno se mi zdi, da me že od vsega začetka podpira moj mož, ki je tudi sam občinski svetnik, tako da politiko razume in se o njej večkrat pogovarjava. To je dober občutek, če te družina podpira. Marsikdaj moramo tudi kaj prezreti,  to da je stanovanje nepospravljeno, vendar vem, da je najbolj pomembno to, da imamo topel dom, kamor se vsi radi vračamo. In to mi pomeni največ,« je bila jasna predsednica NSi.

Izgled je za žensko v politiki zelo pomemben

Glede svoje stilske preobrazbe je povedala, da se oblači drugače kot pred leti. Meni, da je videz v politiki še posebno pomemben.

»Političarke smo izpostavljene, nismo pa manekenke. Nimam štaba ljudi, ki bi me oblačil. Vsak dan imam različne dogodke, zato skušam stvari poenostaviti, včasih zamenjam jakno ali se preoblečem. Treba je reči, da oblačila so pomembna za človekov izgled, še posebej pri ženskah. Vsaka ženska je lahko lepo urejena, če ugotovi, kaj ji najbolj pristaja,« je povedala predsednica NSi.

V intervjuju je povedala tudi, kako sprejema in doživlja svojo starost ter spregovorila o marsikateri podrobnosti iz svojega življenja.