Ljudmila Novak slavnostno odprla razstavo Pretrgane niti življenja – tkanje spomina

DELI:
17.11.2017, NSi

V četrtek zvečer je v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju potekala otvoritev razstave Pretrgane niti življenja – tkanje spomina. Razstavo Jožeta Dežmana, Pavla Jamnika in Irene Uršič je z govorom slavnostno odprla predsednica NSi Ljudmila Novak.

»V čast mi je, da sem lahko danes tukaj in z vami delim ta trenutek. Nagovorila me je človeška plat slovenske zgodovine in te tragedije. Kot mama, žena, babica, vem, da je največ kar v življenju imamo prav naše življenje. Če nimamo življenja, ne moremo delati, ljubiti, žalovati. Ne moremo ničesar,« je v govoru povedala Ljudmila Novak.

Izhodišče razstave je obsodba nasilnih prekinitev človeških življenj zaradi ideoloških ali svetovnonazorskih vzrokov. Glas proti temu nasilju je tkanje spomina. Usode, ki so se dotaknile Jožeta Dežmana, Pavla Jamnika in Irene Uršič, predstavljajo spominsko kulturo, s katero opozarjajo, da so glasovi obsodbe nasilnih prekinitev človeških življenj glasovi miru, odpuščanja in sožitja.

Razstava nas uči o človeški plati te vojne tragedije

Drugi namen projekta je opozorilo, kako razdrobljen in nepovezan je svet mrtvih prve in druge svetovne vojne ter povojnega revolucionarnega nasilja, ki bi ga morala urediti Republika Slovenija, a do danes še ni urejeno. Od več kot pol milijona žrtev na ozemlju RS in zamejstva jih je v Registru vojnih grobišč Republike Slovenije komaj nekaj nad 100.000.