Ljudmila Novak: S predpisanimi kvotami ne rešujemo problema

DELI:
23.02.2016, NSi

novak-tiskovkaOdbor Državnega zbora za kulturo je na nujni seji ponovno razpravljal o predlogu novele Zakona o medijih ter o tako imenovani cenzuri na državni proslavi ob Slovenskem kulturnen prazniku.

Novo Slovenijo je na seji predstavljala predsednica Ljudmila Novak. V okviru razprave o noveli Zakona o medijih, ki je ponovno v parlamentarni obravnavi zaradi zavrnilnega veta Državnega sveta RS, je Novakova povedala: “Prepričana sem, da je bil namen ministrice dober. Ima pa zakon veliko pomanjkljivost, saj je tako zapleteno regulacijo zelo težko kontrolirati. To je sicer težava slovenske zakonodaje na splošno,” je dejala.

Predsednica NSi se je hkrati vprašala, ali s predpisanimi kvotami v resnici rešujemo problem? “Težava s premalo predvajane slovenske glasbe verjetno ni v predpisih, ampak v goljufijah. Pristojni bi se torej morali ustrezno ukvarjati s preprečevanjem goljufij,” je poudarila Ljudmila Novak.

“Predlagam, da koncept rešitve za čim več slovenske glasbe v radijskih programih obrnemo: naj radijske postaje dokazujejo, koliko slovenske glasbe predvajajo in naj bodo razvrščene na podlagi teh podatkov pri podeljevanju frekvenc, kandidiranju za medijska sredstva ter pri drugih ugodnostih,” je izpostavila predsednica NSi.

“Ne pretiravajmo z regulacijo, saj to ljudi odvrača od njihove osnovne dejavnosti, ker se morajo ukvarjati z izpolnjevanjem vseh predpisanih obrazcev, da zadostijo predpisom,” je razpravo zaključila Ljudmila Novak.