Ljudmila Novak: Pripravili smo zakonodajne predloge za bolj normalno Slovenijo

DELI:
12.05.2016, NSi

“NSi ima rešitve za bolj normalno Slovenijo. Ker želimo prispevati k bolj normalnim razmeram, smo pripravili zakonodajne predloge,” je v uvodu novinarske konference o aktualnih političnih zadevah in zakonodajnih predlogih, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina NSi, dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. “V parlamentarno proceduro smo vložili sedem zakonskih predlogov, od katerih bodo štirje obravnavani že na redni majski seji. Vlada je premalo učinkovita, še posebej pri ukrepih za podporo gospodarstvu. Pred kratkim smo slišali tudi tuje vlagatelje, ki od Slovenije pričakujejo zakonodajo, ki bo privabila tuje vlagatelje. Ti lahko zagotovijo nižjo brezposelnost in izboljšajo socialni status državljanov,” je še dejala.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je obenem tudi komentirala ustanovitev nove stranke na desnici, ki jo pripravlja Franc Kangler. “Vsak ima demokratično pravico, da ustanovi stranko. Na volitvah pa bodo državljani povedali, ali so v neki stranki kredibilni ljudje. Na slovenski politični desnici je kritično obdobje. Sama sem že izpostavila, da se mora desnica prenoviti in delovati v pozitivnem smislu, da bodo državljani videli upanje za prihodnost. Samo takrat bo neka stranka ali povezava na desnici uspešna,” je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak in se obenem obregnila tudi ob prihajajoče proslabe ob 25. obletnici samostojne Republike Slovenije. “Pričakujemo, da bo proslava ob 25. obletnici povezovalna in primerna za takšno praznovanje. Upam, da se tisti, ki so zadolženi za program, tega zavedajo,” je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Matej Tonin: Naš cilj je, da so zakoni sprejeti. Ljudje zgolj od kritike ne morejo živeti

Vodja Poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin je v nadaljevanju predstavil zakonske predloge, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila PS NS. “Naš cilj je, da so zakoni sprejeti. Ljudje zgolj od kritike ne morejo živeti. Zato smo si kot opozicijska stranka zastavili cilj, da če imamo na kaj kritiko, povemo tudi, kakšne so naše rešitve,” je poudaril Tonin.

NSi je v mesecu aprilu in maju delala izredno intenzivno. Do konca maja bomo vložili skupno 10 zakonov, kar lahko primerjate z vlado. Smo aktivni in poskušamo spreminjati zadeve na bolje. Posvetili smo se trem področjem: 1) gospodarstvo in izboljšanje poslovnega okolja 2) ukrepi za boljše pogoje v kmetijstvu 3) ukrepi v zvezi z varnostnimi razmerami v Sloveniji.

Vodja PS NSi je sprva komentiral tudi nedavno aretacijo Roka Žavbija.  “Aretacija Roka Žavbija je razkrila vso bedo slovenskega varnostno-obveščevalnega področja. Naši varnostni organi so dokazali, da so se Rok Žavbi in ostali borili na sirskem bojišču, da so v rokah nosili tudi orožje, ampak kljub tem informacijam država zoper njih ni mogla ustrezno ukrepati. To pomeni, da je naša zakonodaja neustrezna,” je dejal Tonin. NSi si po njegovih besedah želi, da bi Slovenija lahko sledila zahodnim evropskim državam in to zakonodajo začela zaostrovati. “V Nemčiji je intenzivna razprava, da se takšnim posameznikom odvzame potovalne dokumente. Na Nizozemskem so sprejeli ukrep, da je že prostovoljno nahajanje na območjih, ki jih obvladuje Islamska država, kaznivo dejanje in podlaga za ukrepanje države proti tovrstnim posameznikom. V DZ smo imeli vsaj dva poskusa, da bi to zakonodajo zaostrili, vendar smo bili s strani koalicije zavrnili,” je dejal vodja PS NSi.

“Upam, da je primer Roka Žavbija naredil premik tudi v glavah koalicijskih poslancev. Izjemno nenavadno je, da se posameznik lahko prosto sprehaja po Sloveniji, medtem ko je v drugi državi obtožen napaljevanja k terorizmu. V tej smeri je treba poudariti še, da ima naša varnostno-obveščevalna srenja izjemne težave. Druge države na zahodu so se začele prilagajati in bistveno več vlagati v ta varnostni sektor – Velika Britanija je zaposlila 1.900 novih obveščevalcev, v Sloveniji pa je ta proračun bistveno padel, poleg tega pa so te službe notranje razdeljene, kar pomeni, da se ukvarjajo predvsem same s sabo,” je na novinarski konferenci opozoril Tonin.

“V NSi smo pripravili posebna priporočila za sejo DZ, ker želimo, da DZ o tem razpravlja. Ne smemo se obnašati, da so to problemi, ki se nas ne tičejo, varnost je minljiva dobrina. V ta namen bomo odprli razpravo v DZ s priporočili, da bi vlada ustanovila posebno delovno skupino, ki bi pripravila temelje za prenovo varnostno-obveščevalnega področja,” je napovedal vodja PS NSi mag. Matej Tonin.

Vodja PS NSi je v nadaljevanju na kratko predstavil že javnosti znane zakonske predloge poslanske skupine. Med drugim je poslanska skupina NSi pripravila tudi ukrepe za olajšanje dela kmetov, ki jih bo v prihodnjih dneh predstavila poslanka Iva Dimic.

“Če upokojenci želijo delati, jim mora država to tudi omogočiti”

“Vložili smo zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki omogoča upokojencem dvojni status, kar pomeni, da državljani, ki izpolnijo pogoje za upokojitev, se lahko upokojijo, dobijo 100-odstotno pokojnino, a hkrati še odprejo s.p. in opravljajo neko dejavnost naprej. Zdi se nam normalno, da če nekdo v tej državi želi delati, mu država to omogoči. Ni slaba stvar, če upokojenec še kaj prispeva v pokojninsko blagajno. Najslabše je to, da država danes to upokojencem preprečuje,” je poudaril Tonin.

PS NSi je obenem tudi v sodelovanju z OZS pripravila popravek zakona o zdravstvenem varstvu, ki odpravlja neomejen znesek, i ga lahko zdravstvena zavarovalnica terja od malih obrtnikov v primeru poškodb pri delu. “Ta znesek je zdaj neomejen, mi pa ga omejujejmo na 15 tisoč evrov,” je dejal Tonin in nadaljeval: “Vložili smo tudi novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, v kateri ukinjamo davčne blagajne za vsa gasilska društva in društva z do 10 tisoč evri letnih prihodkov, obenem pa ukinjamo tudi globo za državljane, če ti ne vzamejo računa.”

PS NSi je obenem tudi vložila novelo zakona o odvetništvu, ki jo je pripravil podmladek NSi, ponovno pa so bili vloženi tudi zakoni oziroma ukrepi za nižje davke, ki med drugim predvidevajo povišanje neto minimalne plače za 50 evrov, pri čemer se stroški za podjetnike ne bi povečali, in nižja obdavčitev božičnice ter razvojno kapico.

Vodja PS NSi je obenem tudi napovedal, da bo poslanska skupina v bližnji prihodnosti vložila tudi novelo zakona o dohodnini v, kjer bomo dvignili splošno olajšavo na sedem tisoč evrov, kar pomeni, da bo 95% dnevnih migrantov, ki delajo v Avstirji, odpravljeno dodatno plačilo, ki ga morajo plačati v Sloveniji.

Jernej Vrtovec: Novela zakona o bančništvu bo v prihodnje preprečila nedavno kadrovanje v NLB

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je v svoji predstavitvi na novinarski konferenci izpostavil novelo zakona o bančništvu. “Po našem mnenju so bili trije nedavno imenovani nadzorniki NLB sokrivi za nastanek bančne luknje, zato smo vložili novelo zakona, ki uvaja nov kazalnik ustreznosti kandidatov za nadzorne svete bank, in sicer glede na višino slabih terjatev. Po novem kazalniku se ugotovi delež slabih terjatev v banki, kjer je oseba delovala v najpomembnejših položajih v zadnjih 2 – 10 letih. Delež se ugotovi tako, da se vrednost slabih terjatev deli z vrednostjo vseh terjatev. Ta delež se najprej primerja s povprečjem slabih terjatev v vseh slovenskih bankah. Da ta preizkus posameznik prestane, mora biti ta delež nižji od povprečja v vseh bankah v Sloveniji. V drugi fazi pa se delež slabih terjatev še primerja s povprečjem slabih terjatev v evropski monetarni uniji. Če je tudi v tej primerjavi kandidat pod povprečjem, je neprimeren. Če bi takšna merila imeli pri zadnjem imenovanju nadzornikov NLB, do tega imenovanja ne bi prišlo. Da ima NSi prav, pritrjuje tudi vlada. Identično novelo zakona, ki jo je NSi vložila v parlamentarno proceduro, je vložila tudi vlada. Očitno bo proces takšen, da bo naš zakon prvotno zavrnjen, potem pa bo prepisan zakon, ki ga bo vložila vlada, potrjen,” je dejal Vrtovec.

Obenem je poslanec NSi Jernej Vrtovec izpostavil tudi novelo zakona o javnem naročanju, ki je po njegovih besedah predvsem zaščita in učinkovito varstvo podizvajalcev v postopkih oddaje naročil. “Namen predloga je zaščita in učinkovito varstvo podizvajalcev v postopkih oddaje naročil. Poglavitna novost je obvezno in neposredno plačilo podizvajalcev v primeru naročnika,” je povedal Vrtovec.