Ljudmila Novak predstavila gospodarski program za preboj Slovenije

DELI:
19.04.2017, NSi

NSi ima prenovljen gospodarski program za razvojni preboj Slovenije, s katerim želi izboljšati nespodbudno poslovno okolje, znižati visok javni dolg in zaustaviti negativne demografske trende. In kot je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica NSi Ljudmila Novak, je močno gospodarstvo temelj socialne države ter dobre družinske in socialne politike.

»Tudi v Državnem zboru smo sledili tej miselnosti, zato smo v parlamentarno proceduro vložili vrsto zakonov, ki bi naše gospodarstvo okrepili, a žal za številne predloge ni bilo posluha,« je pojasnila predsednica NS in dodala, da bomo na izzive prihodnosti v NSi odgovorili z vrsto predlogov reform na področju davčne politike, delovne zakonodaje in javne uprave ter gradbene zakonodaje, na področju demografskih trendov pa bo NSi predstavila pokojninsko in zdravstveno reformo ter reformo družinske politike.

Poudarila je, da so strokovnjaki s področja gospodarstva ocenili, da je bil gospodarski program NSi najboljši v zadnji volilni kampanji. Novi program nosi naslov Gospodarski program 2.0. Kot je poudarila Novakova, ta omogoča uspešen gospodarski razvoj in preboj, to pa posledično dober zdravstveni sistem, več sredstev za izobraževanje in znanost, več zaposlenih, manj socialnih problemov in nezadovoljnih državljanov, več za kulturo, šport, itd.

Preveč birokratskih ovir in nespodbudno poslovno okolje

Predsednica NSi je spomnila, da je NSi gospodarski program v zadnjih letih nadgrajevala s predlogi z regijskih obiskov, ki so jih opravili blizu 40. »Imamo nekaj uspešnih kazalcev. Prvi smo v dobrem odnosu do okolja, imamo dobro izobraževanje, žal pa imajo podjetja preveč birokratskih ovir za hitro izvedbo svojih projektov,« je dejala in izpostavila pomen družinskih podjetij. Prepričana je, da bi z izboljšanjem poslovnega okolja omogočili več delovnih mest, manj brezposelnosti, več podjetij, več vlaganj v inovacije in več tujih vlagateljev.

Ob tem je opozorila, da sedanja vlada preveč vlaga v javni sektor in da tam tudi preveč zaposluje, medtem ko v gospodarskem zmanjšuje število zaposlenih.