Ljudmila Novak: Predsodek do vsega, kar je zasebno, je neosnovan in ovira naš razvoj

DELI:
23.11.2017, NSi

Fotografija: Robert Balen (Večer)

»Strinjam se, da Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici dobi koncesijo in izvaja program, če za to izpolnjuje pogoje, a naj se enako ravna tudi v primeru zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavni program,« je danes na parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Treba je imeti jasna pravila brez izjem

Kot je dejala, je tudi sama že obiskala prostore Akademije umetnosti v Novi Gorici in se prepričala, da gre za programe, ki so dobri in jih zato tudi podpira. »Njihovo dobro delo potrjujejo tudi rezultati. Tisto, kar me pri tej zgodbi moti, pa je dejstvo, da ste, draga koalicija, v primeru zasebnih osnovnih šol proti javnemu financiranju javnega programa, v primeru te akademije pa sedaj poslance nagovarjate, da s podporo vašemu predlogu naredijo izjemo. Pa čeprav gre pri osnovnih šolah za obvezen program, ki bi stal le nekaj več kot 300 tisoč evrov na leto, pri umetniški akademiji pa gre za terciarni oz. neobvezen program. In gospodu Matjažu Nemcu, ki sedaj pravi, da je potrebno narediti izjemo, bom jasno rekla, da tako to ne gre. Treba je imeti jasna pravila, ne moremo delati izjem in ne moremo delati razlik, ampak morajo sprejeta pravila veljati za vse,« je pojasnila predsednica NSi in dodala:

»Hočem, da je v ospredju človek, v primeru zdravstva je to npr. pacient in kvaliteta storitve in me ne zanima, ali mu bo to storitev ponudila državna zdravstvena ustanova ali pa koncesionar oz. zasebnik. Predsodek do vsega, kar je zasebno, je zato neosnovan in nas ovira pri normalnem razvoju.«