Ljudmila Novak predsedniku vlade: Kakšna bi morala biti cena, da bi NLB res prodali?

DELI:
19.06.2017, NSi

“Spoštovani predsednik Vlade, kakšna bi, po vašem mnenju, morala biti cena, da bi to banko res prodali?” je Mira Cerarja vprašala predsednica Ljudmila Novak in dodala: “Koliko je država skupno že vložila v sanacijo NLB? Koliko so državo stali postopki in eksperti, ki so pripravljali zadnjo prodajo? Na kakšen način boste prevzeli odgovornost za negativne posledice odločitve za opustitev prodaje NLB?”

V nadaljevanju je pokazala na razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem, kar z zaustavitvijo prodaje NLB počne vlada.

Težav ne bi bilo, če bi bila banka v zasebni lasti

“Odločitev Vlade, da ne proda tričetrtinskega deleža NLB, je v očitnem nasprotju z zavezo iz leta 2013, ko se je Slovenija zavezala prodati omenjeno banko. Prodaja pa ni nujna le zaradi sklepa, temveč predvsem zaradi negativnih učinkov državnega bančništva na slovenski proračun in bančni sistem. Lep primer je več milijardna dokapitalizacija NLB v zadnjih letih ter tudi nedavno odkritje primera s sumom pranja denarja v višini okoli milijarde dolarjev.,” je svoje vprašanje obrazložila predsednica Ljudmila Novak in dodala: “Vse to se, po našem trdnem prepričanju, ne bi dogajalo, če bi bila NLB v zasebni lasti.”

Vsak državljan je za banko že dal več kot 2000 evrov

Predsednica NSi je predsedniku vlade povedala, da banko vlada prodaja s figo v žepu, ponovno pa je škodovala tudi vsem davkoplačevalcem. “Škodovali ste jim že s tem, ko ste se odločili, da prodajate banko po delih. Zakaj se niste odločili za strateškega kupca, ki bi naprej razvijal to banko? Menim, da ste jo prodajali s figo v žepu, kaj pa imajo naši ljudje od takšne banke, če moramo nenehno pokrivati bančno luknjo, saj je vsak državljan za to banko že moral pokriti več kot 2 tisoč evrov,” je poudarila predsednica NSi.

Sedanja ponujena kupnina bo največ, kar bomo za NLB dobili

Sanacija nas je stala 2,7 milijarde. Potem prenos slabih terjatev na DUTB v vrednosti 2,3 milijarde. Torej 5 tisoč milijonov davkoplačevalskega denarja smo vtaknili v to banko. Vlada pa je tudi za pripravo prodaje vrgla skozi okno 7 milijonov. Prepričana sem, da nikoli ne bomo dobili za banko višje kupnine od sedaj ponujene, saj je bila ponujena 562 milijonov evrov ali 0,75 kratnik knjigovodske vrednosti,” je razmetavanje z denarjem davkoplačevalcev komentirala Ljudmila Novak.

 

Celotno poslansko vprašanje Ljudmile Novak in odgovore predsednika vlade Mira Cerarja najdete TUKAJ.