Ljudmila Novak: Pomembno je, da spomenik žrtev ne deli na naše in vaše

DELI:
13.07.2017, NSi

Delegacija NSi na čelu s predsednico NSi Ljudmilo Novak se bo danes v Ljubljani ob 18. uri udeležila odkritja spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam, ki ga organizirajo predsednik Republike Slovenije, predsednik Državnega zbora RS in predsednik Državnega sveta RS. Pred današnjo slovesnostjo je predsednica Ljudmila Novak povedala, kako vidi postavitev spomenika in kakšen je po njenem mnenju njegov namen.

“Odkritje spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je korak naprej v procesu sprave na Slovenskem. V NSi pozdravljamo vsa dobronamerna prizadevanja, ki vodijo k spravi, dialogu, mirnemu sobivanju  in sožitju vsek slovenskih državljanov. Pomembno je, da spomenik žrtev ne deli na naše in vaše, pač pa priznava, da so bili naši ljudje in slovenski narod žrtve različnih vojn, ideologij, revolucije in drugih grozljivih dejanj proti človeštvu.

Vodstvo NSi se bo udeležilo slovesnosti ob odkritju spomenika, ker želimo, da slovenski narod napreduje v prizadevanjih za spravo, k čemur smo doprinesli tudi krščanski demokrati s sprejemom Zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev. Kdor pa odkritja spomenika ne dojema kot pot k spravi, ima do tega vso pravico, kakor imamo pravico do drugačnega mišljenja tudi tisti, ki spomenik dojemamo kot korak v pravo smer.

Stopicanje na mestu ali vrtenje vedno v istem miselnem krogu ter medsebojna obtoževanja nas ne vodijo k spravi, pomiritvi in mirnemu sožitju. Naj zmaguje vse tisto, kar prihaja od dobrega Duha,” je povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.