Ljudmila Novak: Podpiramo vajeniški sistem, a vladni predlog je zelo pomanjkljiv

DELI:
21.04.2017, NSi

»Od gospodarstvenikov vedno znova slišimo, da primanjkuje strokovno usposobljenega kadra. Zakon o vajeništvu v NSi pozdravljamo, a pričakujemo, da ga bomo v procesu sprejemanja še dodelali in odpravili pomanjkljivosti,« je danes v Državnem zboru napovedala NSi Ljudmila Novak.

Kot je pojasnila, je NSi vložila vrsto smiselnih amandmajev, žal pa nobeden ni bil sprejet. Dodala je, da bo zakon lahko uspešen šele takrat, ko bo interes po vajeniškem sistemu obojestranski – tako dijakov na eni in tudi delodajalcev drugi strani. Spomnila je tudi, da je končni cilj zakona, da bomo primerno strokovno usposobili mladeniča ali mladenko, ki bo imel določena znanja, delovne navade, bo odgovoren in na koncu tudi zaposljiv. »Prepričana sem, da tisti, ki ga bo usposabljal, če bo videl, da je ta mladenič ali mladenka dober pri svojem delu se bo kako prizadeval, da ga bo obdržal. Saj ni enostavno vedno znova nekoga usposabljati za posamezno delo,« je še dejala predsednica NSi in opozorila na pomanjkljivosti v vladnem predlogu: »Vladni predlog določa, da vajenec ne sme delati po 22. uri, in ne vem kako bodo delali vajenci v gostinstvu ali pekarstvu. Prav tako je nenavadno, da vajenec lahko brez obrazložitve kar odide. Torej, ni mu treba dati obrazložitve, zakaj prekinja pogodbo. Na drugi strani pa delodajalec to mora storiti.

Jožef Horvat: Začnimo se ukvarjati z mladimi

Poslanec NSi Jožef Horvat je opozoril na to, da vsi deležniki, ki se jih zakon dotika, niso v enakopravnem položaju. »Vsak, ki  je zakon prebral, lahko vidi, kdo je zmagovalec. Obrtno-podjetniška zbornica je povedala, da končno besedilo predloga zakona ni usklajeno z njimi. Gotovo so poraženci delodajalci. In če ste vi delodajalec, delodajalka, ali boste vzeli vajenca? Ne boste,« je prepričan Horvat.

Opozoril je tudi na novo definicijo vajenca, ki se mu zdi sporna. »Ko sem slišal besedo vajenec, sem razumel, da gre za mladeniča, mladenko, dijaka, dijakinjo, nekje med 15 in 19 leti. Zdaj je vajenec tudi odrasla oseba, stara 50 let, morda lahko tudi upokojenec. Odrasle osebe imajo ne glede na status zaposlenosti ali nezaposlenosti bistveno drugačen pravni status in njihovo sodelovanje v učnem procesu mora imeti elemente delovnega razmerja, ki ga pokriva druga področna zakonodaja,« je izpostavil poslanec NSi.

Pokazal je tudi na dobro prakso poklicnih šol v Avstriji, kjer imajo brezplačne avtobuse za dijake, jim obljubljajo veliko možnosti za zaposlitev. Zaradi tega so tudi bolj zanimive za slovenske dijake. »Mi moramo spodbujati kroženje možganov, ne pa bega možganov iz naše države. Nam ljudje bežijo. Naj se nekdo s tem začne ukvarjati in naj vpraša mlade, zakaj so se vpisali na šolo v sosednji Avstriji,« je o perečem problemu povedal poslanec Jožef Horvat.