Ljudmila Novak ob slabi demografski situaciji: Potrebujemo jasno strategijo, kako se lotiti problemov starajoče se družbe

DELI:
22.01.2016, NSi

Ljubljanansi-ljudmila novakFoto: Stanko Gruden/STATrije parlamentarni odbori so danes nadaljevali prekinjeno nujno sejo v zvezi z neugodno demografsko situacijo, ki smo ji priča v Sloveniji. Ljudmila Novak je ponovno poudarila, da Slovenija nujno potrebuje reforme na področju družinske politike, socialnih zavarovanj, zdravstva, izobraževanja in dolgotrajne oskrbe.

»Potrebujemo odgovore na vprašanja, ki jih prinaša staranje prebivalstva in drugi izzivi današnjega časa, prav tako pa potrebujemo jasno strategijo, kako se lotiti teh problemov.  Hkrati mladi odhajajo v tujino, država pa se sooča z migrantsko krizo,« je dejala predsendica NSi.

Iva Dimic: Za rešitve so potrebni zavezujoči akti

Na seji sta sodelovala tudi Iva Dimic in Jernej Vrtovec, ki sta dodatno obrazložila potrebo po iskanju odgovorov na vprašanja, ki jih pred nas postavlja demografska slika. Poslanka Dimičeva je izpostavila, da se je pred tremi leti Državni zbor že pogovarjal o demografskih izzivih, vendar dlje od pogovora nismo prišli. »Potrebni so zavezujoči akti, da se bo demografsko vprašanje ustrezno rešilo. Slovenija ima težavo z nizko rodnostjo in pogrešamo resolucijo o družinski politiki,« je spomnila in pri tem ministrico za delo, družino in socialne zadeve pozvala k njeni čim prejšnji pripravi.

Jernej Vrtovec: Potrebno je pohiteti, rezultati bodo vidni šele čez deset let

Jernej Vrtovec pa je v svoji razpravi med drugim opozoril, da je treba s pripravo reform pohiteti. »Tudi, če danes pripravimo ukrepe, bodo rezultati vidni šele čez deset let in več,« je dejal.

Seja na zahtevo NSi se je sicer začela že decembra lani, a je bila prekinjena – kljub nasprotovanju predlagateljice predsednice NSi Ljudmile Novak. Ker je od začetka seje poteklo kar nekaj časa, je bilo potrebno spremeniti oziroma osvežiti tudi predlagane sklepe.

Tako so bili predlagani naslednji sklepi, ki pa žal niso bili sprejeti:

1.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbor za zdravstvo in Odbor za gospodarstvo pozivajo Vlado Republike Slovenije, da do 1. 6. 2016 sprejme celovit dokument oziroma strategijo za demografsko in družinsko politiko in z njima povezanimi izzivi: izjemno nizka rodnost, staranje prebivalstva, medgeneracijska solidarnost, dolgotrajna oskrba, vzdržnost pokojninskega sistema, prihodnost zdravstva, stanovanjska problematika, potrebe gospodarstva po delavcih.

2.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbor za zdravstvo in Odbor za gospodarstvo pozivajo Vlado Republike Slovenije, da do 1. 6. 2016 pripravi Belo knjigo o reformi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerim bo zagotovljena dolgoročna vzdržnost sistema.

3.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbor za zdravstvo in Odbor za gospodarstvo pozivajo Vlado Republike Slovenije, da do 1. 6. 2016 pripravi predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, osebni asistenci in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo ter ga predloži Državnemu zboru RS v obravnavo in sprejem.

4.        Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbor za zdravstvo in Odbor za gospodarstvo pozivajo Vlado Republike Slovenije, da do 1. 6. 2016 javnosti predstavi izhodišča reforme zdravstvenega sistema, ki bo vključevala rešitve za dolgoročno vzdržnost financiranja zdravstva in bo zastavljena tako, da bo potekala sočasno s spremembami pokojninskega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe.

Zahtevo za sklic nujne seje, ki jo je v parlament vložila NSi si lahko preberete TUKAJ.