Ljudmila Novak ob pokopu žrtev Hude jame: Nadaljevati moramo z dialogom in procesom sprave

DELI:
27.10.2016, NSi

pokop_huda-jama_l_novak_j_horvat5Delegacija NSi na čelu s predsednico NSi Ljudmilo novak in podpredsednikom Jožefom Horvatom se je danes udeležila pogrebne slovesnosti v spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava, kamor so pokopali prepeljane posmrtne ostanke žrtev povojnih pobojev iz Hude Jame pri Laškem.

Ljudmila Novak je ob robu pogrebne slovesnosti povedala: »Verjamem, da bodo mrtvi tako našli svoj mir, medtem ko moramo živi nadaljevati z dialogom in procesom sprave. To je zelo občutljiva tema, ki je dolga leta paralizirala slovenski narod, ga delila. Prepričana sem, da smo zdaj na dobri poti, na pravi poti. Čas bo pa tudi omogočil, da bomo vse dogodke – medvojne in povojne poboje – lahko osvetlili z različnih plati.«

Žrtvam so se že dopoldne med poklonili tudi predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik nove hrvaške vlade Andrej Plenković in predsednik Državnega zbora Milan Brglez. Pred začetkom pogrebne slovesnosti je v mariborski stolnici potekala maša zadušnica, ki jo je vodil nadškof Alojzij Cvikl.

pokop_huda-jama_l_novak_j_horvat2 pokop_huda-jama_l_novak_j_horvat4  pokop_huda-jama_l_novak_j_horvat1

Dostojen pokop posmrtnih ostankov žrtev vojnih in povojnih pobojev iz množičnih grobišč je sicer omogočil nov zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je predlagala NSi, v parlamentu pa podprla tudi SMC.

masa_huda_jama

Več o zakonu si lahko preberete TUKAJ.