Ljudmila Novak o financiranju zasebnih šol: Čudi me, da koalicija tako zlahka ignorira ustavno sodišče

DELI:
01.06.2016, NSi
big_Odbor za kmetijstvo

Fotografija: Državni zbor

Parlamentarni odbor za izobraževanje danes obravnava novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-L), kjer je pereča tema predvsem financiranje zasebnih osnovnih šol. »Predlagana novela ZOFVI-L sicer ureja pomembna področja, ne ureja pa najpomembnejšega in urgentnega področja, in sicer financiranja javnoveljavnih programov v zasebnih osnovnih šol,« je v razpravi dejala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala:

»Vsi, sedaj tudi zakonodajno-pravna služba, opozarjamo ministrstvo in Vlado RS, da je že močno prekoračen rok za izvršitev ustavne odločbe glede tega pomembnega področja. Državljani Republike Slovenije, ki imajo otroke vpisane v takšne osnovne šole, so v neenakopravnem položaju, je dejala Ljudmila Novak in izrazila začudenje, da koalicija in predvsem največji stranki, ki vedno poudarjata, kako pomembna je pravna država, odločbo Ustavnega sodišča tako zlahka ignorirajo. »Za nas je to nesprejemljivo in poslanci Nove Slovenije v nobenem primeru tega zakona ne moremo podpreti, ker ima bistveno pomanjkljivost,« je še dodala.

Mednarodni šolski programi: V NSi podpiramo povečanje ur slovenskega jezika

Odbor pa je obravnaval predlog zakona o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja. Predsednica NSi je v razpravi dejala, da je področje izvajanja mednarodnih programov potrebno urediti na mednarodno primerljiv način. »Krščanski demokrati bomo podprli amandma za povečanje ur slovenskega jezika. Po mojem mnenju morajo biti predpisane najmanj 4 ure na teden. Če se ostali predmeti poučujejo v tujih jezikih, se učencem besedni zaklad v slovenščini siromaši. Iz tega pa lahko zraste tudi večji pritisk za več poučevanja v tujih jezikih na univerzi. Sama predlagam, da se za slovenski jezik postavljajo maksimalni in ne minimalni standardi. Slovenski jezik mora biti po mnenju Nove Slovenije privilegiran,« je pojasnila Ljudmila Novak.

Dodala je, da imamo krščanski demokrati pomisleke tudi glede ureditve financiranja teh mednarodnih programov. »Kako je mogoče, da se na primer mednarodni program na državni OŠ Danile Kumer financira 100 odstotkov iz javnih sredstev, starši doplačujejo le nadstandard, medtem, ko se javnoveljavni OŠ programi na zasebnih osnovnih šolah sofinancirajo le 85-odstotno, kljub drugačni odločbi Ustavnega sodišča RS? Menimo, da je to nesprejemljivo in zahtevamo odgovore glede te anomalije,« je dejala predsednica NSi.