Ljudmila Novak na žalni slovesnosti v Hudi Jami: Mrtvi bodo našli svoj mir, živi pa bomo lažje vzpostavili dialog

DELI:
05.10.2016, NSi

14485111_975659585893239_4211906017127949061_nV ponedeljek 3. oktobra 2016 se je v Laškem z žalno slovesnostjo pričela pietetna preselitev posmrtnih ostankov približno 800 žrtev iz Hude Jame na pokopališče Dobrava v Mariboru. V nadaljevanju objavljamo izjavo za javnost, ki jo je predsednica NSi Ljudmila Novak dala po končani žalni slovesnosti.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je v izjavi najprej izrazila zadovoljstvo, da so se stvari končno začele premikati na bolje. »Mrtvi bodo našli svoj mir, živi pa bomo lažje vzpostavili dialog,« je dejala in pojasnila, da si po dolgih letih čakanja, prelaganja odgovornosti in nesporazumov še kakšno leto nazaj takšnega poteka dogodkov ni bilo mogoče niti zamisliti. Dodala je, da jo veseli, da je k izboljšanju situacije pripomogel tudi zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, katerega pobudnica je bila NSi. Zakon je v državnem zboru med parlamentarnimi strankami podprla le SMC, s čimer pa je bilo zagotovljenih dovolj glasov, da je bil zakon na koncu tudi potrjen.

V izjavi za javnost je predsednica NSi še dejala, da je za vse nas pomembno, da se soočimo s tragičnimi dogodki polpretekle slovenske zgodovine. »Prav je, da iščemo resnico in se ne prepiramo glede dogodkov, ki so se zgodili, ampak si prizadevamo za dialog, saj je to zelo pomembno za našo prihodnost,« je še dodala.

Zakon NSi omogočil začetek prenosa posmrtnih ostankov

Pomembnost lanskoletnega sprejetja zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je na pobudo NSi podprla stranka SMC, je v nedeljo 2. oktobra v svojem nagovoru na Teharjah izpostavil tudi celjski škof Stanislav Lipovšek.

Škof Lipovšek je tako v nedeljo poudaril, da se je z Zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev julija lani vendarle začelo nekaj premikati v smeri spoštljivega urejanja grobišč, pokopa žrtev in primernega obeležja.

“Hvaležni smo naši vladi in vsem pristojnim vladnim in nevladnim ustanovam, da se je z Zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki je bil sprejet in je začel veljati 24. julija 2015, vendarle začelo nekaj premikati v smeri spoštljivega urejanja grobišč, pokopa žrtev in primernega obeležja za vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev,” je na Teharjah dejal celjski škof Lipovšek. Dogodka sta se sicer udeležila tudi podpredsednik NSi Jožef Horvat in predsednik podmladka NSi Federico V. Potočnik.