Ljudmila Novak na podelitvi 37. Tischlerjeve nagrade

DELI:
26.01.2016, NSi

FranceVerbinc_LjudmilaNovak_2016_2Predsednica NSi Ljudmila Novak se je udeležila podelitve Tischlerjeve nagrade, ki jo podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ). Nagrada je šla letos v roke 92-letnemu slovenistu Francetu Vrbincu, med drugim tudi zaradi prizadevanja za vključitev slovenskih laičnih kristjanov v Cerkev in družbo.

France Vrbinc je bil rojen leta 1924 v Šmarju blizu Ljubljane, po drugi svetovni vojni pa se je preselil na avstrijsko Koroško. Študiral je klasično filologijo, pozneje slavistiko, primerjalno jezikoslovje in vzhodne študije v Gradcu. Ob podeljeni nagradi je Ljudmila Novak Francetu Verbincu iskreno čestitala.

FranceVerbinc_LjudmilaNovak_2016

Tischlerjeva nagrada je namenjena kulturnim in političnim delavcem za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki predstavljajo pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Nagrada nosi ime po ustanovitelju NSKS-ja, šolniku, politiku in kulturniku ter prvem ravnatelju Slovenske gimnazije Jošku Tischlerju. Nagrado pa sta Verbincu podelila predsednik Krščanske kulturne zvezeJanko Krištof in predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Zdravko Inzko.