Ljudmila Novak na obisku pri papežu Frančišku

DELI:
02.02.2017, NSi

Lnovak_papez_francisek3Predsednica NSi Ljudmila Novak se je v sklopu uradnega dvodnevnega obiska Vatikana srečala tudi s papežem Frančiškom. Kot je dejala, je papežu med kratkim srečanjem in blagoslovom zaželela veliko zdravja, on pa se ji je priporočil za molitev, saj kot je dejal, je poslanstvo, ki ga opravlja, za njegova leta zelo naporno.

Med drugim se je delegacija Državnega zbora srečala tudi z dekanom kardinalskega zbora, kardinalom Angelom Sodanom, kjer sta obe strani lahko ugotovili, da so odnosi med državama dobri, v nekaterih pogledih pa bi lahko bili še boljši. Ob obisku Papeškega sveta za kulturo je Ljudmila Novak izpostavila tudi problem financiranja osnovnega šolstva – konkretno izpolnjevanje odločbe ustavnega sodišča, ki še ni izpolnjena. Opozorila je tudi na pričakovanje NSi in sicer, da bi v Sloveniji postalo normalno, da bomo kristjani v parlamentu lahko izpovedovali svoja verska čustva in vrednote. Kot je dejala predsednica NSi si želi, da bi molitveni zajtrk, ki so ga začeli organizirati v parlamentu, postal del te normalnosti.

S predsednikom Papeškega sveta za kulturo, kardinalom Gianfrancom Ravasijem so govorili tudi o projektu cortile dei gentili oziroma dialogu med vernimi in nevernimi, za katerega si slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu prizadeva, da bi ga izpeljali v Sloveniji. Ljudmila Novak je ob tem poudarila, da je v Sloveniji še vedno slabo razumevanje med ločenostjo Cerkve in države. »Ta tematika se pogosto pojavlja tudi v parlamentu. V Sloveniji še ni neko normalno stanje, da bi tudi krščanski demokrati v parlamentu mirno govorili o svojih vrednotah s tega vidika. Kardinal mi je pritrdil, da je ta tema zelo zanimiva, dobro raziskana in da bi bilo v prihodnosti dobro narediti kakšno srečanje oziroma dialog na to temo,« je še povedala predsednica NSi.

Kdaj lahko v Sloveniji pričakujemo obisk papeža Frančiška?

O morebitnem papeževem obisku v Sloveniji je Ljudmila Novak dejala, da je seznam dolg. »Mnoge države pričakujejo papeža. Končno odločitev ima seveda papež Frančišek, ki se potem odloči, katero državo bo izbral. Povabilo tako ni bilo niti zavrnjeno niti potrjeno. To vprašanje ostaja odprto,« je pojasnila.

Delegacija Državnega zbora se je drugi dan obiska sestala še s Skupnostjo sv. Egidija,  prvi obisk Svetega sedeža na najvišji bilateralni parlamentarni ravni v zgodovini samostojne Slovenije pa je zaključila tudi s kratkim pogovorom s kardinalom dr. Francetom Rodetom.

(povzeto po www.radio.ognjisce.si)